Biovåren 2024 – 25 filmer att hålla koll på

Som vanligt dyker de kritikerhyllade Oscarsfavoriterna upp på bio de närmaste månaderna. Däribland nazistdramat "The zone of interest" och danska "Bastarden". Senare i vår åker Filip Hammars pappa på "Den sista resan". Här är 25 filmer att hålla koll på våren 2024.

Mike Faist, Zendaya och Josh O'Connor spelar huvudrollerna i triangeldramat "Challengers". Pressbild.

Mike Faist, Zendaya och Josh O'Connor spelar huvudrollerna i triangeldramat "Challengers". Pressbild.

Foto: Metro Goldwyn Mayer Pictures

Nöje2024-01-02 08:15

JANUARI

" The holdovers " (5/1).

Regissören Alexander Payne återförenas med Paul Giamatti, 20 år efter succén med vinprovningsdramat "Sideways". Giamatti spelar en butter lärare som måste ta hand om en internatskoleelev under jullovet.

" Stockholm bloodbath " (19/1).

Alba August och Claes Bang spelar huvudrollerna i regissören Mikael Håfströms engelskspråkiga actionfilm, baserad på Stockholms blodbad 1520.

" Anyone but you " (19/1).

Sydney Sweeney och Glen Powell hatar varann efter en misslyckad fling, men är ju egentligen kära i det här försöket att återupprätta den romantiska komedins anseende.

" Ett hjärta är alltid rött " (19/1).

Imperiet är lite bortglömt, mellan ikoniska Ebba Grön och Thåströms solokarriär. Nu berättar regissören Balsam Hellström historien om 80-talsgruppen i en ny dokumentär.

" Purpurfärgen " (19/1).

Ny version av Steven Spielbergs film från 1985. Nu med Fantasia Barrino som en ung afroamerikansk kvinna i det segregerade södern i tidiga 1900-talets USA.

" Poor things " (26/1).

Emma Stone briljerar i Yorgos Lanthimos hyllade, men svårförklarade film. En blandning av science fiction, kostymdrama och mycket sex, som fick det finaste priset på filmfestivalen i Venedig.

FEBRUARI

" Argylle " (2/2).

Kingsman-filmernas regissör Matthew Vaughn har en stil som känns igen i thrillern om en författare vars böcker ligger lite för nära sanningen. Henry Cavill spelar huvudrollen och popstjärnan Dua Lipa gör en biroll.

" Dream scenario " (2/2).

Nicolas Cage gestaltar en oansenlig man som en dag dyker upp i drömmarna hos människor runt om i världen. Mörk komedi av norske regissören Kristoffer Borgli.

" The zone of interest " (9/2).

Omskakande drama om Auschwitz-kommendanten Rudolf Höss och hans fru som bor vägg i vägg med lägret och lever ett ombonat familjeliv medan Förintelsen pågår på andra sidan muren. Oscarsfavorit.

" Düsseldorf Skåne " (9/2).

Kärlek, död och syntmusik. Regissören Patrik Blomberg Book skildrar kärlekshistorien mellan två syntare i 1980-talets Skåne. Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt spelar huvudrollerna.

" Smoke sauna sisterhood " (9/2).

Uppmärksammad estnisk dokumentär om en grupp kvinnor som bastar året om. Förberedelserna och ritualerna är viktiga, liksom chansen att få dela sina erfarenheter.

" Madame Web " (14/2).

Det har varit kämpigt för Marvelfilmerna på sistone. Näst på tur är synska Madame Web (Dakota Johnson), som måste skydda tre kvinnor från en ond Spider-Man. Sydney Sweeney har en biroll.

" Bob Marley: One love " (14/2).

Britten Kingsley Ben-Adir, som tidigare spelat Malcolm X och Barack Obama på film, gestaltar den ikoniske reggaesångaren. Marleys son Ziggy och änka Rita är med och producerar.

" Bastarden " (16/2).

Mads Mikkelsen har fått strålande kritik för rollen som viljestark militär som i 1750-talets Danmark bestämmer sig för att börja odla på en gudsförgäten plats där inget kan växa. Gustav Lindh har en biroll.

" All of us strangers " (23/2).

Stjärnspäckat (Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy) drama om två mäns komplicerade förhållande med den ena mannens invecklade familjebakgrund som fond.

" Dune: part two " (28/2).

Starkt försenad på grund av Hollywoodstrejken fortsätter Denis Villeneuve att berätta sin historia om Paul Atreides (Timothée Chalamet), Chani (Zendaya) och Fremenfolket.

MARS

" Den sista resan " (1/3).

Filip Hammars pappa Lars, som ofta har förekommit i Filip och Fredriks värld, är sjuklig och deprimerad, men ska piggas upp genom en resa med tv-duon till sitt älskade Frankrike.

" May december " (8/3).

Läraren Grace (Julianne Moore) skandaliserades när hon blev ihop med en elev. Flera år senare flyttar skådespelaren Elizabeth (Natalie Portman) in hos familjen eftersom hon ska spela Grace i en film, vilket rör om i grytan.

" Drive-away dolls " (22/3).

Ethan Coens första film utan sin bror Joel är en kriminalkomedi om två tjejer (Margaret Qualley och Geraldine Viswanathan) som ger sig iväg på en roadtrip till Florida med brottslingar i släptåg.

" Mickey 17 " (29/3).

Regissören Bong Joon-Ho följer upp succén "Parasit", som fick fyra Oscar härom året, med en science fiction-film där Robert Pattinson spelar en "person" vars kropp kan förnyas medan minnet finns kvar.

APRIL

" Möte i Rom " (5/4).

Rolf Lassgård spelar en karismatisk konstlärare som hotar den äktenskapliga friden när han plötsligt dyker upp i Rom där hans gamla fling Gerda (Bodil Jørgensen) är på 40-årig bröllopsdag med sin man.

'" Jakt " (19/4).

Magnus Krepper, Jens Hultén och Ardalan Esmaili spelar tre män som befinner sig i en enslig stuga för att jaga. Plötsligt försvinner alla djuren. Sarah Gyllenstierna har regisserat thrillern.

" Challengers " (26/4).

Zendaya spelar huvudrollen i Luca Guadagninos nya film, ett sexigt triangeldrama i tennismiljö om Tashi, en ung spelare som uppvaktas av två killar. Filmen flyttades från i höstas på grund av Hollywoodstrejken.

MAJ

" The fall guy " (1/5).

Actionkomedi med Ryan Gosling som stuntmannen Colt som måste leta upp huvudrollsinnehavaren i filmen han jobbar med eftersom han har försvunnit. Emily Blunt spelar filmens regissör.

" Furiosa " (24/5).

Den femte filmen i Mad Max-universumet utspelas före handlingen i "Fury road" från 2015. Anya Taylor-Joy ("The queen's gambit") och Chris Hemsworth spelar huvudrollerna.

Timothée Chalamet och Zendaya i "Dune: part two". Pressbild.
Timothée Chalamet och Zendaya i "Dune: part two". Pressbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om