Han är cembalobyggare

Andreas Kilström är en av Sveriges två professionella cembalobyggare. Större delen av sitt liv har han ägnat åt att bygga det gracila instrumentet, numera tillsammans med sin fru Ann-Christin.

Musik2019-02-15 11:00

– Vi bygger ett instrument per år och de flesta går på export, berättar Andreas Kilström som i yngre tonåren ”blev förälskad i klangen”. Han minns än idag vad som spelades på skivan med musik för cembalo och flöjt som kickade igång hans cembalointresse.

Instrumentbyggandet började på 1970-talet med att han skickade efter byggsatser. Han fortsatte sedan att utveckla sitt kunnande genom att ta kontakt med cembalobyggare bland andra Richard Shann i Wales och genom att fotografera och studera gamla instrument vid resor i Europa. Inspirerad av intrycken har han sedan byggt alla instrument från grunden samt gjort all målning och dekor på lock och resonansbotten. Från 1988 bygger han tillsammans med sin fru Ann-Christin.

– Vi bygger instrumenten på samma sätt som man gjorde under barocken, säger Andreas som är född utanför Örsundsbro, men vuxit upp i Strängnäs, där han haft sin verkstad. Idag är den flyttad till garaget i villan på Munksundet sedan två år.

Andreas har sedan unga år spelat cembalo och gått kurser för cembalolärare, bland annat hos Inger Grudin-Brandt (1934-), som arbetat som lärare och givit konserter. Han är utbildad kantor och har arbetat som kyrkomusiker i Strängnästrakten bland annat i Åker, Länna pastorat samt i Eskilstuna. Han har lämnat sin fasta tjänst som kyrkomusiker och ägnar sig huvudsakligen åt instrumentbygge.

– Men jag har inte slutat spela orgel utan tar vikariat i svenska kyrkan och är en av dem som spelar i Sankt Ilians katolska kyrka här i stan, berättar han.

Onsdag den 20 februari kommer Andreas till Vårfrukyrkans lunchmusik med ett av sina egenbyggda instrument och spelar musik av bland andra J S Bach, Couperin och Henrik Philip Johnsen (1717–1779). Johnsen hör man inte så ofta. Denne tyskfödde man kom till Sverige 1743 som medlem i tronföljaren Adolf Fredriks hovkapell. Han var en av stiftarna av Kungl. Musikaliska Akademien och organist i Klara Kyrka i Stockholm och har skrivit många verk för cembalo (eller clavecin som det heter på franska). Det betyder att det blir ett program med några av barockens stora på ett gammalt instrument byggt idag.

Cembalo

Ett klaverinstrument, släkt med spinett och virginal. Under 1600- & 1700-talen kallades cembalo på svenska vanligen klavicymbal eller bara klaver. Man kunde också använda den franska termen clavecin. Cembalon hade sin storhetstid under barocken, ca 1600–1750. JMF piano som utvecklades under senare 1700-tal och ansågs färdigutvecklat 1860. Klavér var ett ospecficerat ord för tangentinstrument, men man brukade oftast mena klavikord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!