Längtan efter julboken

När jag växte upp var det en osviklig tradition att få en julbok.

Foto:

Litteratur2016-12-24 22:19

Den längtade man efter och man blev aldrig besviken. Sent på julaftonskvällen kröp man ned mellan de nytvättade, fint manglade och svala lakanen och tände en ficklampa under täcket – så att man kunde läsa utan att störa sin stora syster som sov i samma rum.

Många av böckerna finns fortfarande kvar. En av dem heter Tibu Tipp och är skriven av Nanny Hammarström. Hon var finlands-svenska och föddes 1870 i Vasa. Nanny studerade och blev folkskollärare. Hon tog sedan studentexamen 1895 och fortsatte med akademiska studier för att verka som omtyckt lärare till 70 års ålder. Nanny gick ur tiden 1953 och var då 83 år gammal.

I sin bok ”Den stora familjen” (1933) som baseras på hennes uppväxt berättar hon om ett glatt familjeliv trots att verkligheten var en annan.Fadern dog när Nanny var fem år och modern, som då väntade sitt sjätte barn, fem år senare. En moster tog hand om den stora barnaskaran.

Vid sidan om sitt arbete skrev Nanny böcker. Hon debuterade 1907 med ”Två myrors äventyr” som fick ett mycket positivt mottagande och översattes till flera språk. Min julbok Tibu Tipp och hans vänner kom ut 1913 och berättar om Afrikas djur. Den gavs ut 1951 på Bonniers förlag och ingår i BFB:s Juniorserie ”under redaktion av Sven Jerring, Gösta Knutsson och Elsa Olenius” och kostade 2:95 (Ingår i Bonniers folkbibliotek).

I boken har jag skrivit ”Till Gunilla av Pappa”. Boken handlar om ”två markattspojkars roliga och spännande upptäcktsfärder och äventyr i den stora och farofyllda djungeln” och den är lämplig för ”alla pigga flickor och pojkar i 6-10 års ålder”.

I en tid som saknade tv och då radion sporadiskt sände barnprogram var boken ett sätt att ta sig ut i världen och få möta äventyret. Det fina var att man fick fantisera hur mycket som helst utan pekpinnar och utan att vara påverkad av det överflöd av bilder som vi har omkring oss idag. Man kunde i lugn och ro låta sig absorberas av en tyst och ändå livfull värld.

Det här var en tid när barn- och ungdomsböcker stod högt i kurs och man slukade böcker om Anne på Grönkulla, Barnen i Bullerbyn och Kulla-Gulla, den föräldralösa flickan vars liv till en början, liksom Tibu Tipp-författaren Nanny Hammarströms eget liv, var fattigt men som sedan får en Askungelik förändring. Sånt gillade vi flickor på den här tiden. Förresten vem gör inte det även idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!