Så blev sädesmagasinen i hamnen en turistattraktion

Vad ska hända med de gamla hamnmagasinen? Den frågan ställde sig Enköpings kommun i augusti 1982, tre år efter det att man köpt 1700-talsmagasinen i hamnen av Enköpings Lantmän.

I augusti 1982 pågick fortfarande renoveringen av de fyra hamnmagasinen och ingen visste då var längan  skulle användas till.

I augusti 1982 pågick fortfarande renoveringen av de fyra hamnmagasinen och ingen visste då var längan skulle användas till.

Foto: Stig Norling

Kultur och Nöje2019-08-14 11:00

För den symboliska summan av en krona hade kommunen räddat de fyra byggnaderna undan en möjlig rivning. Husen var förfallna men Lantmännen hade inte velat kosta på nån reparation utan sålde dem gärna till kommunen, under förutsättning att man fick fortsätta använda två av magasinen till förråd.

Längan med de fyra magasinen hade 1799 undkommit den stora stadsbranden och kommunen var angelägen om att de nu skulle bevaras. Men efter behövlig takomläggning och andra åtgärder visste ingen vad byggnaden skulle användas till. Att bara ha dem till förråd var ingen lockande tanke.

Samtidigt pågick planer att utöka den då befintliga båttrafiken mellan Enköping och Stockholm och plötsligt såg man en chans att locka dit turisterna. En slags "uppehållsplats" för båtresenärerna och kanske också en kafeteria skulle ge de pittoreska husen ett intressant innehåll.

Det tog ett tag innan det gick att realisera idéerna men idag går det nog att säga att Hamnmagasinen till slut blev en turistmagnet, med sina utställningslokaler, restaurang och serviceanläggning för båtfolket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!