Runes ”debut” på Enköpings konsthall

Rune Rydelius är skulptör och bosatt i Löt sedan snart ett halvt sekel. 2011 fick han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Han har ställt ut över hela landet, men aldrig separat på hemmaplan. Under lördagen öppnar han sin första separatutställning i Enköpings konsthall.

Den stora skulpturen av en gris (sugga) 1971 fick stor uppmärksamhet.  Ett nytt tänkande och synsätt var fött. Ulf Linde var begeistrad.

Den stora skulpturen av en gris (sugga) 1971 fick stor uppmärksamhet. Ett nytt tänkande och synsätt var fött. Ulf Linde var begeistrad.

Foto: Anette Östlund

Kultur och Nöje2018-03-02 06:00

– Det blir en slags debut, säger Rune Rydelius. Debut i så måtto att det är första gången han tar hela Konsthallen i besittning. Han har nämligen ställt ut där tidigare. Senast för 18 år sedan. Men då tillsammans med Ulf Gripenholm

För de allra flesta Enköpingsbor är Rune Rydelius ett känt konstnärsnamn genom till exempel Fridegårds-statyn i parken med samma namn och skulpturen Spelande som i Drömparkens grönska sprider stillsam ro.

Rune Rydelius bor i ett gammalt skolhus i Löt med vidunderlig utsikt. Ett luftigt hus. Högt i tak med spatiösa utrymmen för Runes samlade verk och ateljé. Här finns original från första utställningen 1972 till nutid. Ett tjugotal porträtt av Carl Bildt berättar om pågående projekt och om den långa process som föregår ett slutligt resultat.

Han var 26 år, när han 1972 debuterade hos Agnes Widlund på Samlaren. Då hade han redan väckt stort uppmärksamhet med en skulptur av en gris på elevutställningen 1971. Om grisens förlösande roll för hans fortsatta inriktning som skulptör berättar Curt Lind, Eskilstuna, i en insiktsfull, kronologisk sammanställning om Rune Rydelius liv och konstnärskap. Liksom övriga studenter på Konsthögskolan hade Rune stått och lagt på ”lerklutt till lerklutt i prydliga figurativa byggen efter modellen på podiet”. Men det hade känts ”tungt och kämpigt” och passade inte Rune.

– Det var då jag började klippa i papper och använda pappersbitar. Jag minns när professor Ulf Linde dök upp i ateljén och kom fram till mig

– Det där är ju Matisse, sa Ulf Linde entusiastiskt.

– Det blev inledningen till en livslång vänskap. Han lärde mig se.

I Konsthallen i Enköping visar Rune Rydelius ett urval att sin stora skulpturala produktion. Skulpturgruppen Släktforskning är porträtt av familjemedlemmar efter ett fotografi. I Runes händer får de liv och karaktär. En av dem är Anna, Runes mor (morsan), som under uppväxten inte gillade hans teckningsiver. Hon var rädd för att han skulle bli en nasande tavelförsäljare.

Lika levande är porträtten (sittande modeller) i acrystal på Enköpingsbor som Ulf och Gunilla Sundqvist, Maja Öhlund, Lennart Lidman, Helena Randin och Eva Marén. De tycks alla ha något att säga. I porträttet av Anna Lind vibrerar engagemanget och intensiteten.

Gunilla Edström

gunilla.edstrom@telia.com

Fakta:

Konsthallen Enköping Rune Rydelius, skulptur 3 – 25 mars 2018

Rune Rydelius, född 1946 Hofors. Konstfack 1965-70, Kgl Konsthögskolan 1970-75.

Utmärkelser (urval). 1980 Moderna Museets Vänners skulpturpris, 2011 Prins Eugen. Ledamot av Konstakademin sedan 2003.

Off. uppdrag (urval): 2010 Liljeholmstorget, 1997 Ångströmslaboratoriet Uppsala, 1988 gamla teatern Örebro.

Sagt om Runes skulpturer:

” ... han behöver bara ta upp något från golvet, vrida och vända på det ... plötsligt finns skulpturen där”. Ulf Linde.

”... poetiskt hemlighetsfulla”. Beate Sydhoff

”... fyller skulpturerna med smittande liv”. Mårten Castenfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!