Ásta Rún Engström Gudmundsdóttir, född och uppvuxen på Island och numera bosatt i Knivsta, är kontaktperson för elevutställningen. Ásta ställer ut teckningar och collage och är en av 20 elever (av de 29) som bor kring Mälardalen.
Linnea Boström (måleri/mixed media) kommer från Enköping, Ine Annika Saito (lera, gips, grafik) från Bålsta och David Östby (olja) från Västerås. David är en av årets sex manliga studerande. Som vanligt finns även långväga elever. Sandra Nyström kommer från Piteå (akryl), Amanda Gyll från Umeå (film/skulptur) och Isak Franke Haidl (screentryck, olja) från Malmö.
Varför konst och varför Wik?
– Jag valde Wik för att hört mycket gott om utbildningen och för att det fanns internat, säger Isak Franke Haidl, Malmö. som tecknat på sidan om när han jobbade i Norge under tre år. Till hans konstfavoriter hör Joan Miró, som fångade hans intresse när han besökte hans museum, den samtida Zio Ziegler, Jean-Michelle Basquiat (bland annat känd för graffiti), akvarellisten Lars Lerin och illustratören och konstnären Jesper Waldersten. Isak tänker söka till bland annat Nyckelviken, Gerlesborgsskolan och Grafikskolan.
– Jag ville jättegärna gå på folkhögskola och hittade Wik via folkhögskola.nu. Det lät som klippt och skuret för mig., tänk, ett helt år enbart till konst, säger Sandra Nyström, Piteå, som gillar måleri och konstnärerna Sandro Botticelli, Jan Van Eyck, Frida Kahlo, Stina Wollter, Natalia Goncharova, Édouard Manet, Henri Matisse och Louise Bourgeois. Hon drömmer om Konstfack eller Konsthögskola och studier utomlands.
– Jag vill kunna försörja mig på min konst, men skulle kunna tänka mig yrken som illustratör, tatuerare eller spelutvecklare så länge jag får hålla på med konsten.
För Linnea Broström, Enköping, är året på Wik ett sätt att ta reda på vad hon vill göra av sitt liv. De kanske inte blir konsthögskolor just nu, säger hon, men definitivt något kreativt.
– Det ska bli så roligt att ställa ut i hemstaden, men nervöst eftersom släktingar och vänner kommer. Jag har ju bara ställt ut lite smått i skolmiljöer.
– Jag var nyfiken på olika tekniker och livet som konstnär. Jag är självlärd och hade precis slutat min utbildning på Biskops Arnö och visste inte vad jag skulle göra. Min lärare trodde jag skulle trivas på Wik. Det skulle bli en bra grund ifall jag vill utbilda mig till bildlärare, säger Ine Annika Saito, Bålsta, som bor nära Wik. Hon är cirkusartist i grunden och hennes stora passion är att skulptera hästar i olika sinnesstämningar och uttryck.
De cirka trettio konsteleverna från Wiks folkhögskola visar upp en spännande mångfald av konstnärliga uttryck och ställer ut under hela påskhelgen långfredag till annandag påsk i Konsthallen i Enköping.
– Det kommer att finnas fika också, säger Ásta Rún Engström Gudmundsdóttir.