Filmskaparen Ken Loach sparkas ut från Labour

Brittiska Labour har sparkat ut den socialistiske filmmakaren Ken Loach från partiet i vad han själv kallar för "utrensning" och "häxjakt".

Den brittiske filmskaparen Ken Loach uppger att han sparkats ut från partiet Labour. Arkivbild.

Den brittiske filmskaparen Ken Loach uppger att han sparkats ut från partiet Labour. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Film2021-08-14 17:33

Anledningen enligt regissören är att han vägrat att ta avstånd från andra medlemmar, också på Labours vänsterkant, som redan uteslutits.

"Jag är stolt över att stå upp för de goda vänner och kamrater som blivit offrade i utrensningen. Det är verkligen en häxjakt", skriver den 85-årige filmmakaren i ett Twitterinlägg på lördagen.

"Keir Starmer och hans 'klick' kommer aldrig att leda ett parti av folket. Vi är många, de är få", skriver han vidare om Labours partiledare.

Bland Loachs filmer finns "Kes – falken" och "Jag, Daniel Blake", som belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2016.

"Kens filmer har avslöjat ojämlikheter i vårt samhälle, har gett oss hopp om förändring och inspirerat oss att slå tillbaka. Jag skickar min solidaritet till min vän och kamrat", skriver Labours ekonomiska talesperson John McDonnell på Twitter, där han kallar uteslutningen en skam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!