Det pysslades en hel del på biblioteket på lördagen. Ett säkert sätt att få barn intresserade av olika kulturformer redan i unga år.
– Det är kanon att det görs sånt här för barnen, säger Mikael Larsson som tog med sig döttrarna Cassandra och Cassmina både på sagostund och pyssel med hösttema.
Lite längre bort binds det blommor och kransar av höstlöv och annat material från naturen. Mia Eklund och Tina From från park- och gatukontoret visar hur man gör.
Marie-Louise Sjöberg och dottern Olivia Eriksson gör både rosor och kransar.
– Vi såg evenemanget på Facebook, säger Marie-Louise som hunnit kika på konstutställningen med taktilt måleri och även är intresserad av workshopen med kol och krita som ska hållas under eftermiddagen vid Konstfönster Joar.
Kvällens invigning med pianokonsert och poesiafton lockar också.
– Det hade jag gärna gått på men jag tror inte barnen tycker detsamma, ler Marie-Louise.
Till Konsthallen i Tingshuset, där en utställning med landskapsmåleri av Lennart Mossberg visas, kom en jämn ström av besökare under dagen. Ingela Kristoffersson och Bo Gustavsson från Skokloster besöker Konsthallen för första gången.
– Det är ett fint hus, konstaterar de och Ingela stannar länge och begrundande framför flera av målningarna.
Inte långt därifrån, i Omnias lokaler, bjuder Teater Stjärnskott bland annat på smakprov från sin kommande teateruppsättning, Ett värdigt liv, som har premniär i november. Salongen är fullsatt.
Det är även öppet hus hos daglig verksamhet, också det välbesökt.
– Nu har vi 15 olika funktioner, 170 kunder och 70 medarbetare. Det ökar hela tiden, säger Emma Rosén, resultatenhetschef vid Omnia.
Fokuset för verksamheten är att alla är med och bidrar och att det som görs är något viktigt. Bland annat driver man kafé vid Kryddgården, plockar skräp och kör sopor, jobbar med legoarbete, sköter en egen hemsida och har en nystartad pod "Ljuset från baksidan" som tar upp frågor om bland annat utanförskap och hur det är att leva med diagnoser.
Lite längre bort, i MoYoLos lokaler på Västra Järnvägsgatat, ställer Margereta Ellnebo ut en serie tavlor som synliggör kvinnors inneboende kraft.
Hon jobbar med giclée, en grafisk teknik, och i tavlorna följer hon månens gång och den kraft den innebär, bland annat för kvinnors fortplantning.
– Det finns så mycket skam och negativt tänkande kring kvinnor, pms, mens, klimakteriet och så vidare. Jag vill plocka fram det positiva i det, och det är även ett freds och jämställdhetsbudskap, säger Margareta Ellnebo.