För tredje gången ställer textilexperterna Margareta Backström-Öberg och Eva Karlsson ut tillsammans på Antikmässan, nordens största antikmarknad, som i år arrangeras 9 till 12 mars.
– Vi blev tillfrågade att ställa ut samlingen, eftersom vi ställt ut på mässan förut, säger Margareta.
Kollegorna och vännerna träffade varandra när Eva flyttade hem till Sverige från Italien, där hon jobbade i 20 år som kläddesigner med eget företag. Hon tog över familjens smidesföretag i Teda i Enköping, som hon rustade om till textilverkstad.
Bara några kilometer därifrån i grannbyn Vela, hade Margareta sin vintage- och textilbutik Lata Pigan hon nu haft sedan 23 år tillbaka. När de träffades klickade dem direkt.
– Vi är två nördiga personer som vill göra allt på vårt eget sätt, men när vi samarbetar med varandra går det bra.
Textilduon har tidigare ställt ut "Älskade mönster" 2017 och "Textila spår" 2018 på mässan. Allt de gjort tillsammans, har haft textil som den gemensamma nämnaren.
Den tredje utställningen "Hermès – Inte ens döden skiljer oss åt", har även den textilen i centrum. Utställningen, som de båda har formgivit, är en samling som består av totalt 90 sjalar, som Margareta hittat på olika vintagebutiker och loppisar. Enligt Antikmässan är det den största samling Hermès-sjalar i Sverige.
– Numera kostar en ny sjal cirka 5 000 kronor. De pengarna har inte jag betalat. Många av de jag har köpt, kostade runt fem kronor. Jag har gjort som en sport av att hitta dem, och de har dykt upp lite överallt. Bland annat på loppisar på torget i Enköping. Jag har tänkt att jag ska komma upp i 200 hundra stycken innan jag dör.
– I ett rum med tusen grejer söker sig ögat till det man känner igen. Det finns ett överlevnadsvärde i det. När jag köpte min första Hermés-sjal, så tittade jag på den, materialet, hur den var sydd och hur den kändes. Och till nästa gång vet man vad man ska leta efter.
Hon märker att intresset för vintage har ökat.
– Om du vill ha högklassiga grejer med bra kvalitet idag, kan du inte köpa något nytt. Det finns inte att tillgå. Bomullstyger är exempelvis generellt sämre nuförtiden. Vi har också blivit mer medvetna om vilken påverkan på miljön vi har. Förr i tiden hade man färre plagg, som var dyra men som man också använde länge. Det var hållbarhet.