Ekonomi och religion ska ingå i kulturkanon

Ekonomi och uppfinningar – det är ett par av de kategorier som ska ingå i regeringens svenska kulturkanon. Nu är det också klart vilka experter som ska välja ut verken.

Lars Trägårdh, ordförande i kommittén som tar fram en svensk kulturkanon på uppdrag av regeringen. Arkivbild.

Lars Trägårdh, ordförande i kommittén som tar fram en svensk kulturkanon på uppdrag av regeringen. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Kultur2025-01-30 16:06

Kommittén som kallas En kulturkanon för Sverige har nu beslutat vilka områden som ska ingå i Sveriges kulturkanon – konstarterna litteratur, bild och form, musik, film och scenkonst, samt lärdom och sakprosa.

I kategorin samhälle ska områdena religion, lag och rätt, ekonomi, uppfinningar, samt offentlighet ingå.

Man har också valt ut de experter som avgör vilka verk som ska ingå i kanon. Till var och en av kategorierna konstarter och samhälle knyts en expertgrupp.

"Fel prioritering"

"Nu tar kommittén ett viktigt steg framåt i processen och jag ser fram emot att så småningom ta del av expertgruppernas resultat", säger Lars Trägårdh, ordförande i kommittén, i ett pressmeddelande.

Författaren Anders Rydell däremot är kritisk till hela projektet.

– Experterna är många väldigt bra personer som kommer att göra ett bra arbete, men jag tycker att en kulturkanon är fel prioritering. Man lägger en massa resurser på det här arbetet samtidigt som kulturlivet har det väldigt svårt, säger han.

Om regeringen vill något med en kulturkanon måste den följas av stora satsningar på kulturområdet, enligt Rydell.

– Annars blir det helt meningslöst. Då blir det bara en lista på kultur som alla redan vet är viktig – men vad ska vi göra med den?

De blir experter

I expertgruppen för samhälle ingår Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt, Katarina Barrling, docent i statskunskap, Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Henrik Berggren, författare och historiker, Bengt Kristensson Uggla, professor vid Åbo Akademi, och Inga-Britt Ahlenius, ämbetsman.

För konstarterna ingår: idéhistorikern Svante Nordin,
professor i litteraturvetenskap, Torsten Pettersson,
professor och författare, Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap,
Karin Sidén, docent i konstvetenskap och museichef på Waldemarsudde, Björn Linnell, författare och tidigare förläggare samt
Karin Helander, professor i teatervetenskap.

Framtagandet av en kanon har kantats av kontroverser och kritik, där en ledamot hoppade av kommittén i protest. Senare har ytterligare en ledamot lämnat uppdraget.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Karin Sidén och Bengt Kristensson Uggla felaktiga titlar.

Fakta: Svensk Kulturkanon

Beslutet att ta fram en svensk kulturkanon fattades av Tidöpartierna.

Kommittén, tillsatt av regeringen, inledde sitt arbete den 1 mars i fjol och ska redovisa uppdraget senast den 31 augusti i år.

Förutom historikern Lars Trägårdh är journalisten Gunilla Kindstrand och publicisten PJ Anders Linder ledamöter i kommittén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!