Varje dag fick två byggjobbare sparken

"Byt bransch"! Så löd rådet till de nyss avskedade byggnadsarbetarna när de i december 1991 uppsökte Arbetsförmedlingen i Enköping för en gemensam träff.

31 juli 2019 12:00

I dag håller Arbetsförmedlingens kontor i Enköping på att avvecklas men då, för 28 år sedan, fanns till och med en särskild byggarbetsförmedlare på plats.

Orsaken till det var den kraftiga lågkonjunkturen som gjorde att det i snitt avskedades två byggjobbare från Enköping om dagen.

Den här specifika dagen när EP var på besök hade 17 personer dykt upp på det gemensamma mötet. Ända tills nyligen hade de haft jobb på olika byggen runtom, med hyfsade löner därtill. Uppgifter i artikeln talar om drygt 800 kronor om dagen. Nu väntade stämplig med 543 kronor som tak för den som betalat till a-kassan. För de andra - 191 kronor.

Det är en dämpad stämning och dystra besked som möter dem. Vill det sig illa måste de räkna med att aldrig komma in i branschen igen, enligt arbetsförmedlaren Lars Mohlin.

– Även med en ny högkonjunktur så blir det aldrig samma rush på marknaden, det är något ni måste tänka på, säger han till de oroliga männen.

Utbildning eller helt andra yrkesval är det han kan erbjuda dem. En provkurs för män som kan tänka sig att arbeta i främst långvården är ett alternativ.

– Vårdjobb är inte precis vad jag tänkt mig. Men dyker det upp något i en annan bransch kanske man måste fundera på att byta, säger 25-årige Conny Edström, som också berättar för EP:s utsände att han förlorar 5000 kronor per månad på att stämpla.

Hur det gick för de 17 arbetslösa vet vi inte. Kanske blev de kvar i byggbranschen, så småning vände ju konjunkturen. Kanske var det någon av dem som följde handläggarens råd och bytte brasch.

Den gamla bilden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anette Östlund