Stuart vill skapa ett konstnärshus

Konstfönster Joars förste gästkurator är Stuart Mayes, han har också tillsammans med ett tiotal konstnärer börjat agera för att skapa ett konstnärshus i Enköping.

4 februari 2017 11:00

Enköping invigde i höstas Konstfönster Joar. Först ut är Stuart Mayes som fram till den 19 februari låter sin installation Go-Go kasta ljus över fontänen och Joar blå-huset mittemot. I torsdag berättade Stuart om installationen i bibliotekets första konstnärspresentation i vår.

Ett tiotal hade kommit för att lyssna och titta på bilder som illustrerade Stuarts Mayes konstnärskap och installationen Go-Gos väg från London till Enköping. Installationen har visats tidigare i England och har med sina diskokulor skapat glitter och mångfasetterade reflektioner. Den passar väl in i miljön kring Joar där glittrande kulor skapade feststämning i den en gång så populära danssalongen.

Som Konstfönster Joars förste gästkurator är Stuart Mayes ansvarig för kommande utställningar. Det blir fem nya konstinstallationer under året. Närmast den 23 februari, då Ken Taylor och Julia Manheim från England medverkar med film och foto.

Sedan Stuart flyttade till Enköping har han tillsammans med ett tiotal konstnärer börjat agera för att skapa ett konstnärshus i Enköping. En idé som ligger i linje med det av Enköpings kommuns antagna kulturpolitiska programmet.

– Idén kläcktes i slutet av förra året, då budget redan var lagd och just nu finns inga konkreta planer. Vi arbetar i gruppen för att försöka hitta en lokallösning som skulle kunna rymma en bred verksamhet med ateljéer, kursverksamhet, föreläsningar och fungera som en mötesplats för samtal med mera. En plats där man skulle kunna utbyta erfarenheter med varandra och få möjligheter att förkovra sig.

Bengt Svensson, en av de närvarande, berättade att man i Nybro i kommuns regi skapat ett konstnärshus i ett ombyggt glasbruk. Man får tillgång till ateljéerna mot låg hyra eller förmånliga villkor. Dessutom finns samarbete med Kulturskolan, där konstnärerna fungerar som lärare för skolans konstelever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunilla Edström