Upplevelsenämndens kulturstipendium för vuxna, på 30000 kronor, går till filmaren Ida Lindgren. På fredagen delas stipendiet ut vid en ceremoni vid Tingshuset.

Den 36-åriga stipendiaten bor sedan två år i ett hus i Härnevi tillsammans med sin familj. Hon är uppvuxen i Björklinge och har även hunnit passera boende i Stockholm innan hon hamnade i Härnevi.

Ida Lindgren har studerat dokumentärfilm på Dramatiska Institutet. Hon jobbar mycket som dokumentärfilmsfotograf och har haft ett flertal uppdrag för SVT och UR. Till sådant som många säkert känner igen hör reality-programmet Gift vid första ögonkastet, som hon har filmat åt.

Artikelbild

| Ida Lindgren på trappan till Gymnastikhuset i Kyrkbacken. Hon har en av sina tre arbetsplatser inne i huset.

Sitt eget konstnärskap beskriver hon som en hybrid mellan den dokumentära och den iscensatta filmen.

– Min förhoppning är att jag också fortsättningsvis kan ha en fot i båda världarna, säger Ida Lindgren. 

Hennes film Kroppen är en ensam plats (2016) handlar om ätstörningar skildrat inifrån. Till filmen använde hon sig av ett dokumentärt textmaterial som grund och sedan har hon skapat ett bildspråk till det i form av en undervattensscen.

Senaste filmen Sanningssagor (2019) beskriver barn som upplever stark religiositet.

– Jag har ofta dokumentära källor till det jag gör och skapar nya iscensatta bilder till det i kort format, berättar Ida Lindgren.

– Jag tycker att det är så himla tacksamt med kortfilm. Det går att experimentera mer. Berättarmässigt finns det fler konventioner i det långa filmformatet.

Stipendiet kommer väl till pass. Hon har precis påbörjar en tvåårig konstfilmutbildning på Kungliga Konsthögskolan och fortsätter att arbeta på halvtid vid sidan av studierna. 

 – Det känns superfint att få det. Jag har bott i kommunen i två år och trivs bra. Det är jättefint att få det här erkännandet.

Ida Lindgren har börjat jobba med nästa egna film, som handlar om barnsyn. Hon kallar den Lydiga barn och ämnet för filmen är olika barnuppfostringsmetoder.

– Det är intressant med olika trender och det har alltid funnits två läger. Ska man tukta ett barn och se till att det blir lydigt eller ska man stötta individen och se till att den får det stöd den behöver för att kunna bli den som den har möjlighet att bli? säger hon.

Upplevelsenämndens kulturstipendier för barn och unga, på 5000 kronor vardera, går till Ebba Englund (musik) och Julia Jareh (teckning och måleri). De två får också sina stipendier under fredagskvällens Höstglöd-aktiviteter vid Tingshuset.