Arboga Manskör bildades redan 1908 och fyller i år 110 år. Den fyrstämmiga kören har idag cirka 30 medlemmar. På körens digra meritlista finns bland mycket annat ett framträdande vid Stockholms-olympiaden 1912, då kören deltog i den stora jättekören.

Söndagens omfattande program innehåller både svensk julmusik och engelska carols (en carol är en högtidssång som härstammar från en sorts cirkeldans som funnits i England sedan 1100-talet.).

– Det blir litet annan musik också, som kanske inte har direkt med julen att göra. En god blandning helt enkelt, säger Åsa Lansfors Lindblom, som i år firar 10 år som körledare för Arboga manskör.

Artikelbild

| Leder. Åsa Lansfors Lindblom firar i år tio år som körledare för Arboga Manskör. Hon medverkar även som solist i söndagskonserten i Österunda kyrka.

Vid pianot sitter Birgitta Rosenkvist-Brorson. Birgitta har kantors- och organistutbildningar i bagaget samt körpedagogutbildning från Kungliga Musikhögskolan och en 10 poängs-kurs i kördirigering med ingen mindre än det svenska körundrets nestor Eric Ericsson som ledare.

Under de gångna åren har Birgitta dels arbetat som organist/körledare och dels som körledare bland annat för Sveriges kyrkosångsförbunds Nationella Ungdomskör. Hon har också tillsammans med sina döttrar Clara och Linnéa Brorson turnerat med sånggruppen Tre Röster 2002-2009. En av hennes tjänster var en tid som domkyrkokantor vid domkyrkan i Västerås. Hon arbetar idag som nationell körpedagog.

Åsa Lansfors Lindblom är utbildad sångpedagog vid Örebro Musikhögskola och är sedan många år körledare även för Fjärdhundra församlings kyrkokör, en blandad kör, som nyligen framförde en välbesökt julkonsert i Frösthults kyrka.

Nu står alltså Åsas manskör, Arboga Manskör, för fiolerna i Österunda kyrka. Kyrkan har anor i sent 1200 eller tidigt 1300-tal och fick i slutet av 1400-talets tre stjärnvalv av tegel. Under 1400-talet fick kyrkan även kalkmålningar. De övermålades senare, men har tagits fram på 1960-talet så långt det varit möjligt. Kyrkan är en typisk representant för den medeltida uppländska sockenkyrkan.

Artikelbild

| Pianist. Birgitta Rosenkvist-Brorson sitter vid pianot i Österunda kyrka. Hon är organist och nationell körpedagog.

Under konserten får vi se Åsa som körledare och även som sångsolist i det omväxlande programmet med vilket hon och 110-åriga Arboga Manskör sjunger ut julen söndag den 7 januari.