Vi äter ju grönsaker året om, men det blir allra mest på sommaren. Vi använder nästan dagligen ord som dill, spenat, morot, persilja med flera. Men vad betyder orden egentligen och varifrån har vi fått dem?
Basilika
Ordet har två helt olika betydelser. Det kan beteckna en stor rektangulär kyrkobyggnad, men det kan också användas om en kryddväxt, som i vårt land använts ända från 1530-talet. Det latinska grundordet basilica betyder egentligen kungshus och offentlig byggnad men kom från början av 1900-talet att användas även om denna kryddväxt – trots att likheterna inte är påfallande stora.
Broccoli
Denna kålsort med mild smak har funnits i vårt land sedan 1850-talet. Ordet broccoli har vi fått från italienskan, och det har samma stavning och betydelse där som i vårt språk.
Dill
Här har vi ett gemensamt germanskt ord av ovisst ursprung. Vi lånade in ordet på 1400-talet som dil. Man har det nu i både tyskan och engelskan med samma stavning som i modern svenska – dill.
Gurka
Vi lånade in ordet från lågtyskans gurke eller högtyskans Gurke, men ordet har sitt ursprung i slaviska språk. Det heter på polska agórek. Danskan och norskan har förmodligen också lånat ordet från detta håll, för i båda dessa språk kallas gurkan agurk.
Morot
I fornsvenskan hette moroten mororot. Man hade lånat ordet från lågtyskans morwortel, där wortel betyder rot.
Oregano
Här har vi nog det yngsta av våra grönsaksord. Vi fick det så sent som 1965 från italienskans origano. Italienskan hade i sin tur fått ordet från latinets origanum. Ursprungligen kom ordet från grekiskans origanon, bildat av orden oros berg och ganos glädje. Kryddan oregano kallas också med ett mera svenskt namn kungsmynta.
Persilja
Det grekiska ordet petroselinon var bildat av petros, som betyder sten (som vi också känner från namnet Petrus) och selinon selleri. Vi lånade in detta ord i fornsvenskan som petersilia, vilket senare blev persilia och på1400-talet persilja.
Spenat
Ordet har sitt ursprung i persiskan. Det kom därifrån till spanskan som espinaca och till tyskan som Spinat. År 1578 lånade vi in ordet till svenskan.
Källor: Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademin, Tyska och engelska lexikon, Nationalencyklopedin.