Coronaspridningen har tagit ny fart i stora delar av landet. Det ropas på kraftigare åtgärder om munskyddskrav i kollektivtrafik och köpcentra. Krav på inresestopp och provtagning vid gränserna. Stopp för simhallsbesök och bufféer. Mataffärer plockar bort salladsbarer och butiksbakat bröd. Och någon ondgör sig över att jordnötsskålarna fortfarande står framme på restaurangborden. "Varför är de ansvariga så mesiga?" frågar sig dem som ropar på hårdare tag mot smittan.
Till kommunen och smittskyddsenheten strömmar det in klagomål på restauranger som har för korta avstånd mellan borden och köpcentrum där människor trängs.
I Uppsala län är det just nu en allmän avrådan från att åka med kollektivtrafiken och en rekommendation att avstå från fysiska kontakter med andra människor än de man bor med. Övriga regioner som fått särskilda rekommendationer har man lagt till att man ska undvika inomhusmiljöer och att avstå från möten, konserter och idrottsträningar.
När jag frågade smittskyddsläkaren om hur tankarna går kring skärpta restriktioner när han ser de nya siffrorna över smittspridningen suckar han lite och säger att det inte finns något bra vetenskapligt underlag för något av råden som utfärdats mer än att undvika nära sociala kontakter.
Och här finns det stora dilemmat för de myndigheter som försöker bromsa smittspridningen. Hur ska man agera när det som känns tryggt är det som är farligast? I den allmänna debatten är det många som vill begränsa kontakterna med främmande människor. Det är som att man vill att hotet ska komma utifrån, så att man kan kontrollera det genom att stänga omvärlden ute. Men siffrorna från smittspårningen visat att det är bland nära och kära som smittan sprids allra mest.
Kollektivtrafik och köpcentrum syns nästan inte alls i listan över miljöer där de covid-positiva tros vara smittade. Hemmet, arbetsplatsen, sociala kontakter och restauranger är i stället sammanhang där smittan sprids. Och på restaurangen är det varken bordsgrannen eller jordnötsskålen som är den troliga smittkällan. Det känns avlägset nu, men det var från de nyfunna vännerna på after ski-barerna som smittan introducerades från början i Sverige. Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, konstaterar att det snarare är umgänget runt jordnötsskålen än jordnötterna i sig som är boven.
Smittoöverföringen genom både mat och föremål tros vara mycket liten eller obefintlig. Det är när vi umgås nära varandra under en tid som inte bara är ett flyktigt möte som smittan sprids. Redan på ett avstånd av två meter bedöms virushalterna vara mycket låga. Höjer vi rösten i samtalet, eller brister ut i sång, ökar risken markant. På krogar och barer skulle det ur smittosynpunkt vara en bättre åtgärd att stänga av musiken än att plocka bort jordnötsskålarna. Men frågan är om det är någon som vågar. För det är ju trevligt med musik.
Trevligt, trevligt – men farligt, farligt.