Pressfrihet är grundbulten i ett demokratiskt samhälle

En fri press, som oberoende kan granska makten på medborgarnas uppdrag, tar vi i Sverige som något självklart. Men det är inte alltid självklart. Inte ens i Sverige. Och absolut inte i länder som Eritrea, Ryssland och Kina.

I september 2021 var det 20 år sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades av den eritreanska regimen. Han har fortfarande inte fått försvara sig i en rättegång.

I september 2021 var det 20 år sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades av den eritreanska regimen. Han har fortfarande inte fått försvara sig i en rättegång.

Foto: Adam Ihse/TT

Pressfrihetens dag2022-05-02 23:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att granska och publicera nyheter om våra förtroendevalda och våra folkvalda politiker utan risk för att utsättas för förföljelse är en självklarhet i Sverige och Enköping. Men långt ifrån överallt i världen. Absolut inte i Ryssland. Absolut inte i Kina.

I Eritrea sitter Dawit Isaak fängslad sedan 2001. Landet som intar en bottenplacering på Reportrar utan gränsers lista pressfrihetsindex. Dawit är en svensk journalist som återvände till sitt hemland för att med demokratiska metoder hjälpa till att bygga upp det hårt prövade landet efter ett långt befrielsekrig mot Etiopien.

Rebelledaren Isaias Afewerki, som med tiden blev en av världens värsta diktatorer, vädjade till exil-Eritreaner att återvända hem för att hjälpa till att bygga landet igen. Dawit var en av de som lyssnade. Han grundade tidningen Setit. Och det var efter artiklar med krav på demokratiska reformer som Dawit fängslades för 7 527 dagar sedan.

Sverige, med världens längsta tradition av tryck- och pressfrihet, och de svenska regeringarna som har styrt under de senaste 20 åren har gjort alldeles för lite – eller ingenting – för att få den svenska journalisten fri. Man har hänvisat till "Tyst diplomati". Helt utan resultat. 

Regeringarnas hantering av fallet solkar ned den långa och stolta traditionen av svensk kamp för pressfrihet.

I dag är det pressfrihetens dag. Pressfriheten är själva grundbulten i ett demokratiskt samhälle. En fri och oberoende journalistik behövs nu mer än någonsin. Röster som utan egennyttig agenda, eller styrd av hot och påtryckningar, kan berätta vad som händer i samhället. 

För oss i Enköping är det som sagt en självklarhet. Vi i Sverige ligger på tredjeplats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Men även vi på Enköpings-Posten stöter på exempel när representanter för myndigheter försöker inskränka medborgarnas rätt att få veta. 

Det kan handla om allt från att vägra lämna ut allmänna handlingar, till att försöka villkora intervjuer eller påverka innehållet i vår journalistik. Små men ändå farliga påhopp på den pressfrihet vi alla säger oss värna om och tar för självklar.

Tack för att du som läser det här värnar om fria och oberoende medier. Genom att prenumerera är du med och stödjer vårt arbete med den lokala journalistiken i Enköping.