Bli Månadens tipsare - vinn 2500 kronor

Har du ett nyhetstips om något som du tycker borde berättas? Har du en bra nyhetsbild eller video? Nu har du chansen att bli Månadens tipsare.

Nyheter2023-07-11 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En tidningsredaktion vet inte alltid mest. Men när den gör det är det ofta med hjälp av läsarna. Utan bra kontakter, tips och uppslag från de som en redaktion jobbar för blir det betydligt sämre. Med läsarnas hjälp blir det alltid bättre!

Förr, framför allt för ett par-tre årtionden sedan, pratades de ofta om ”sommartorka” i nyhetsbevakningen. Det pratades både på och utanför redaktionerna på ett sätt som blev självuppfyllande: att det helt enkelt var ont om nyheter. 

Tv-tittarna förfasade sig över utfyllnadsinnehåll i de då lägereldsliknande nyhetssändningarna som ”alla” tittade på. Medan tidningsläsarna tyckte tidningen i lådan blev tunnare i takt med att de somriga reportagen ökade i antal. 

Att det sedan främst var annonsmängden som minskade i papperstidningarna under sommarperioden var en sanning som var svår att nå fram med. Men att verklig sommartorka i nyhetsflödet innebar att en redaktion inte gjort sitt jobb ska också erkännas.  

Sedan dess har mycket förändrats. Idag finns det inte längre någon tid på året när allt står still för att alla har semester. Landet stänger inte längre. 

Alla som har någon form av ansvarstjänst i samhället är i den mobila- och digitala teknikens tid dessutom nåbara när som helst, inte sällan för att det själva vill trots att de har ”ledigt”. Självklart finns en baksida på hög tillgänglighet men i perspektiv av informationsflöden och som i det här fallet bevakning innebär det mer rapportering och fler nyheter.

Nyhetsdygnet rullar just alla timmar alla tider på året. Så också i Enköping och på eposten.se, sju dagar i veckan. Det skapar i sig nya vanor. Nu läser vi ”nya” nyheter, ser tv-inslag och kommenterar vid alla tider i stället för att enbart få dygnet förpackat och hemburet på morgonen. Eller både och. 

Att läsarnas tips och bilder och viktiga för vår bevakning uppmärksammar vi nu ytterligare genom att införa Månadens tipsare. Varje månad utser redaktionen det bästa läsartipset som belönas med 2500 kronor.

Så har du ett nyhetstips om något som du tycker borde berättas? Har du en bra nyhetsbild eller video? Då ska du skicka det till oss på tips@eposten.se. Du också garanterad att dina personuppgifter stannar på redaktionen om du så vill.

I augusti utser vi juli månads bästa tips. Vi vill tro att det kommer från dig.

Roger Berglund
Chefredaktör och ansvarig utgivare