Skolan redan vinnare i höstens val i Enköping

Oavsett vem som får makten efter valet i höst - skolan i Enköping kommer att bli vinnare.

Skolan och barnen blir vinnarna i hösten val i Enköping, oavsett valutgången. Bilden är från Örsundsbroskolan i höstas då en klass fick digital undervisning.

Skolan och barnen blir vinnarna i hösten val i Enköping, oavsett valutgången. Bilden är från Örsundsbroskolan i höstas då en klass fick digital undervisning.

Foto: Anette Östlund

Krönika2022-06-13 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I nio artiklar har EP intervjuat samtliga partiers förstanamn på listorna till kommunvalet i höst. Vi har pratat om sånt som ligger partierna varmt om hjärtat och de har lyft sina viktigaste valfrågor.

Och det finns en sak som alla talar om och som alla vill satsa på - nämligen skolan och barnen däri. Inte i någon annan fråga är partierna mer samstämmiga. 

Så hur det än går i valet, vilka partier som än går ihop för att samarbeta vid makten, så kan skolan räkna med extra tilldelning. För på något annat vis går det knappast att tolka partiföreträdarnas löften, som bland annat löd så här i våra intervjuer:

(C): "Vi ska ha en grundleverans i skolan".

(MP): "Vi kommer inte att vara nöjda förrän 99 procent av eleverna går ut med godkända betyg".

(V): "Tar man hand om alla barn så gott det nånsin går är det en otrolig investering för framtiden", 

(KD): "Det bästa vaccinet för att hålla unga borta från brottslighet är att se till så de har en fullgången skolgång och meningsfull fritid".

(NE): "... vi behöver fokusera på det ökande behovet av exempelvis skola...".

(S): "12 procent av eleverna blir inte behöriga till gymnasiet, det måste vi ändra på genom att omfördela resurser i kommunen".

(M): " Det handlar om allt från att barnen ska ha en bra fritidsverksamhet och klara skolan...".

(L): "Vi måste in med fler kompetenser i skolan, det räcker inte med dem som finns i dag. Kan man hjälpa barnen med sitt mående kommer det också att påverka de dåliga betygen"

(SD): Minska klasserna till max 20 elever per klass och placera stökiga elever i särskilda jourklasser.

Det bådar ju gott för skolornas framtid. Kanske lite extra just i år när 2023 års budget ännu är skriven i stjärnorna. Normalt sett brukar nästa års budget tas i juni för att de kommunala verksamheterna ska veta hur mycket pengar de har att röra sig med nästa år. I år är beslutet dock framskjutet till november eftersom man anser att osäkerheten i världen, med kriget i Ukraina, stigande räntor och ökande mat- och dieselpriser, är så stor att det är bättre att vänta med att slå fast budgeten till sent i höst.

Så om man ska sätta likhetstecken mellan "att få det bättre" och "en större budget" kanske skolorna ändå kan andas ut. 

Oavsett hur det går i valet så får man anta att inget parti kommer att vilja ge skolan mindre pengar än de haft i år.