Den står där på trappan lite på sned. Han fryser kanske inte. Men ljuset i hans mage har slocknat.
När pumpagubben gjort sitt för i år och är klar med att ha visat vägen för barn i halloweenkostymer, då är det dags för ett beslut.
Så länge han inte är helt förstörd av allt firande så finns det ingen anledning att begrava honom i komposten och ta farväl.
November är ruggigt och tråkigt. Så ta in din gubbe och gör en värmande soppa istället.
Den här receptet är det lite drag i, så den här soppan kommer bli min inre värmekudde ikväll.
4 portioner, 1 timme
5 dl tärnad pumpa, till exempel muskat eller butternut
Olivolja
Svartpeppar
Flingsalt
90 g bacon
1 purjolök som är sköljd och strimlad
2 tsk chipotlepasta
5 cm finhackad ingefära
3 dl äppelcidervinäger
8 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1/2 lime
Först skalar du och skär pumpan i tärningar. Ringla över olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 30 min eller tills pumpan fått lite färg och mjuknat.
Låt baconet bli knaperstekt och låt det rinna av på hushållspapper.
Sen fräser du chipotle, purjo och ingefära i någon minut i en kastrull med lite olivolja. Lägg i pumpa, buljong och cider. Sjud sakta i 20 minuter. Mixa och tillsätt grädden. Smaka av med lime. Värm upp på nytt utan att koka.
Sist kommer det underbara. Häll upp i vackra tallrikar eller skålar och toppa med bacon. Och njut!
Det finns väldigt många goda pumparecept på internet. Allt från pumpaaioli till fondue. Jag ska nog prova någon form av ugnsbakad pumpa till helgen.