Retar du dig också på de enerverande kakorna?

Hur många kakor blir det idag? Och jag menar inte de som är ätbara.

Nej, inte den här typen av kakor.

Nej, inte den här typen av kakor.

Foto: Matthew Mead/AP/TT

Krönika2023-10-05 07:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter gårdagens bullfest fortsätter jag på samma tema. Fast ändå inte.

Man möter dem dagligen dessa enerverande kakor, eller cookies som de oftast benämns. Jag lovar att du som läser det här redan accepterat en kaka av denna sort. Och kanske inte bara en.

Man möts av de små hälsningarna så fort man knappat in adressen till någon sajt. "Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse".

Men alltså – skona mig! Undrar om någon kryssar i rutan Nej, tack eller ens läser medföljande text som förklarar vad dessa små saker egentligen har för uppgift. Och om man tycker att kakor är jobbiga ska vi bara inte tala om tredjepartskakor. 

För er som kanske undrar men ändå aldrig brytt er om att läsa det finstilta har jag gjort lite efterforskning (det vill säga läst det finstilta).

Varje gång någon besöker en webbplats lagras en liten textfil, alltså en kaka, på personens dator. Innehållet i kakan är information som gör att webbplatsen kan följa besökarens beteende inne på sajten. Kakorna har många användningsområden. De kan till exempel användas av webbplatsen för statistik och förbättringar men också för att registrera surfarens intressen och styra reklam till honom eller henne.

Den som trots allt tackar nej till kakorna, eller helt enkelt stänger av lagring av kakor på sin dator kommer att upptäcka att sajterna man besöker inte fungerar helt. 

Så det kanske bara är att gilla läget. Eller göra som man brukar med kakor. Tugga i sig dem.