Pass på – än flyger du billigt med kvasten

Under Skärtorsdagen kan mycket knasigt hända förutom att en kvast kan flyga.

Påskkärring på väg till Blåkulla.

Påskkärring på väg till Blåkulla.

Foto: Scharlotte Peppare

Krönika2024-03-28 07:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I rondellen i stan möts jag av morötter, kaninrumpor och fötter som sticker upp ur jorden. De ska symbolisera att det är påskhelg. Inte en kvast i sikte.

Jag googlar Blåkulla och aktuella flygrutter men hittar inte riktigt vart det ligger egentligen.

"Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom" läser jag på nätet.

När häxan väl befinner sig på Blåkulla kan omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon verkade fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.

Det finns också en himla massa vitt i Blåkulla. Nämligen Vitkulla, änglarnas kammare, som ligger vägg i vägg med Satans matsal. 

"Inredd med bänkar som i en kyrksal och helt och hållet i vitt från golv till tak. Änglarna hade fågelklor till händer och fötter, några flög omkring och de var klädda i vitt linne, mässärk och snäva byxor, och de slog satansmaten ur händerna på barnen, grät tårar stora som ärtor och bad dem bekänna så att häxorna kunde utrotas och sände med budskapet att människor inte skulle arbeta på torsdagskvällar, inte använda mössor med krusade tröjärmar och inte sälja tobak till överpris".

Detta slår helt klart Staffan Westerbergs "Vilse i pannkakan" som jag växte upp med på 70-talet.

Och det här låter vi barnen springa omkring och gestalta som små kärringar med kvast som glatt ropar glad påsk?

Oavsett hur långtbortistan Blåkulla ligger kan jag säga att behöver du förnya ditt pass – så passa på. Första maj höjs nämligen priset till från 400 till 500 kronor.