Det leker barn i en stor snöhög som plogats upp på en parkering utanför mitt fönster. De har roligt, det både syns och hörs, och minnesarkivet slår upp på vid gavel.
Vi hade alltid snöklumpar i vantar och stickade tröjor, hela vintern. Funderar över om det inte förekom ytterplagg i annan form på den tiden, alla hade snöklumpar i stickade kläder och sen luktade det pyton hemma när fuktiga kläder hängdes upp på elementen för att torka.
Frös gjorde vi inte heller, trots att stickat inte direkt är vindtätt. Vi kände inte till skaljackor, fleece var inte uppfunnet och tefaten var i plåt och gick snorfort i backen om man vallade dem med stearinljus på undersidan.
Hå hå ja ja, det var bättre förr, då på dinosaurietiden.
Snöhögarna var naturligtvis enorma då. Kan ju bero på att vi inte nått full längd ännu, eller troligare för att de fick ligga kvar och växa till sig. Trafiken var ju glesare och säkerhetstänket ett annat.
"Ät inte snö, du får mask i magen" sade modershjärtat i uppfostringssyfte.
Vi fortsatte att äta snö, det var ju gott, och vem har hört talas om maskar i snön?
Nysnö får en uppiggande effekt på både folk och fä. Golden retrievern kör rally med öronen före i det vita. Sen tuggar hon vällustigt i sig av skaren som knastrar skönt i hundmunnen.
”Ät inte snö, du får mask i magen” säger jag reflexmässigt. Hon svarar med en nonchalant ryggrullning och visar belåtet upp de fina snöklumparna som fastnat mellan tårna.
Göra i helgen
1. Kärleksbomba krukväxterna, dags att ge dem ny jord och kanske nya fina krukor.
2. Enköpings konsthall har öppet i helgen. En spännande utställning om mänskliga misstag.
3. Det är fastlagssöndag, enlig tradition en tid för festande med fet och god mat. Baka bullar till fettisdagens semlor!
Helgmaten
Finns det något godare än varmt, nybakat bröd? Långpannerutor är ett enkelt recept som även en bakhandikappad som undertecknad klarar av.
Rutor med linfrö
50g jäst
5 dl mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl linfrö
4,5 dl rågsikt
7 dl dinkelmjöl
Smula ned jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i en del av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser. Spar lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen så den blir smidig. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Täck en långpanna, 30x40 centimeter, med bakplåtspapper. Tryck ut degen med fingrarna på plåten.
Gör 20 rutor, genom att trycka ner en degskrapa genom degen. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.