Om mensskydd här och där, och försvaret

Mensskydd, i synnerhet gratis dylika, väcker lusten att säga nej, åtminstone hos politiker och debattörer i Sverige. Annorlunda är det i Skottland och England.

Lotta Lille, journalist

Lotta Lille, journalist

Foto: Anders Jagemo

Krönika2020-12-11 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Mensfattigdom" är ett begrepp som använts i debatten i Storbritannien. Där har en studie som Plan International gjorde 2017 visat att en av tio flickor hade svårt att ha råd med mensskydd. 

Rapporten och mångårig debatt i Storbritannien har inte klingat ohörda. I England finns gratis mensskydd på gymnasieskolor efter en reform 2019. Nyligen har beslut tagits i Skottland att gratis mensskydd ska finnas på offentliga toaletter inklusive toaletter på skolor och universitet, på apotek och fritidsgårdar.

I Region Uppsala har Vänsterpartiet föreslagit att gratis mensskydd skulle tillhandahållas på regionens ungdomsmottagningar. Allianspartierna och Miljöpartiet har avslagit motionen.

I Enköpings kommun föreslog Vänsterpartiet ett försök med gratis mensskydd till kvinnor upp till cirka 23 år. Den blå-gröna koalitionen avslog motionen med stöd av SD.

Försvarets Forum, försvarsmaktens personaltidning, meddelade tidigare i år att värnpliktiga nu får kostnadsfria mensskydd under utbildningen. 

"Det här är en av flera åtgärder vi vidtar för att ge alla samma förutsättningar att lösa sina uppgifter ... det ska bidra till en bättre vardag för våra värnpliktiga ... kön ska inte vara ett hinder för att arbeta hos oss." säger Jonas Wikman, resursproduktionschef på Högkvarteret, i artikeln.

Att Vänsterpartiet och Försvarsmakten är inne på samma linje kan nog överraska fler än mig. Och när det gäller mensskydd säkert också glädja.