Det finns få saker som slår en dag i skidspåret. Upplevelsen när den låga januarisolen bäddar in ett vintrigt landskap i blekgul värme är det närmaste en religiös upplevelse jag kommer. Bjuds det dessutom på det perfekta glidet och anständigt fäste är det svårt att sluta.
Men hur många såna dagar får man på en säsong? Ärligt talat så består de flesta skidpass av snöblandat regn, bakhalt eller snö som fastnar i fästzonen och uselt glid. Då är det mentalt närmare till helvetet än himlen.
Men.
Plötsligt dyker den upp, den där dagen med -5 och blå himmel. När du kan avverka mil efter mil på perfekta skidor och inte ens känna dig trött. Då är det värt alla usla pass. De till och med förstärker upplevelsen. Och ärligt talat. Om man inte ger sig ut när det är motigt är risken stor att du inte heller är där när Dagen P som i "Perfekt" infinner sig. Tveka inte – kör!
Händer i helgen
Tips 1. Åk längdskidor. Granåsen i Bålsta eller Rocklunda i Västerås är perfekt för en dagstur. Eller testa Högbo bruk om du vill åka lite längre.
Tips 2. Vinterstudion. I helgen är det fullspäckat med långlopp och inte minst skidskytte. Missa inte mixed stafetten, sänds i SVT1 kl 12.15 på lördag.
Tips 3. Friluftsfrämjandet bjuder in till Lyktloppet på söndag 15.45. Gå, cykla eller spring.
Helgmiddan
Stark skidsoppa ala gulasch
Inget slår en riktigt het gulaschsoppa efter en kall dag i skidsspåret eller -backen – eller efter en hel dag i Vinterstudiosoffan.
Snåla inte med kryddorna. Våga vara het.
Ingredienser:
3-4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 potatisar
2 paprikor (orange, gul eller grön för färgens skull)
2 morötter
500 gr nötfärs
Smör
1 msk starkt paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk mald kummin
1 tsk cayennepeppar
Tomatpuré (minst en halv tub)
1 burk passerade tomater
1-2 msk sambal oelek
ca 1,2 liter vatten
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och grovhacka löken, finhacka vitlöken. Skala potatis och morötter, tärna potatisen och slanta morötterna. Kärna ur paprikorna och tärna dem.
Stek köttfärsen i en separat stekpanna, salta och peppra.
Stek lök, vitlök, paprika och morötter i en gryta, krydda med paprikapulver, oregano, kummin och cayennepeppar och avsluta med att steka med sambal oelek och tomatpuré. Var gärna generösare med sambal, paprikapulver och tomatpuré än vad receptet föreskriver - om du vågar. Häll på de passerade tomaterna och vattnet, i med köttfärsen och den tärnade potatisen. Låt soppan sjuda minst i 20 minuter, gärna längre. Smaka av och putta i lite mer starkt om inte käften brinner. Servera med ett gott bröd och gräddfil som brandsläckare för de som inte tål för starkt.