För några år sedan dömdes exempelvis en chef på Försäkringskassan för brott mot efterforskningsförbudet. Eftersom mannen förlorade jobbet på kuppen valde hovrätten att nöja sig med bötesstraff.
Med anledning av vad som nyligen hänt i Enköpings kommun tycker jag att det är angeläget att berätta om detta.
Efter min förra krönika om JO-anmälan mot kommunens HR-chef har samtal och mail formligen strömmat in, till mig och till reportern Lotta Lille. Jag tror aldrig att jag hört av så många läsare efter något jag skrivit tidigare. En del av vad som berättas borde göra den som värnar våra demokratiska principer orolig. Stämmer det vi får höra så pågår jakt på källan. Olika personer vill ha reda på vem som läckte det där mailet till EP där HR-chefen skriver att man tänker internrekrytera kommundirektör. Något han ju förnekat att han påstått.
Efterforskningsförbudet finns i vår grundlag, Tryckfrihetsförordningen, och syftet med förbudet är att stärka meddelarfriheten. Alltså den rättighet som offentliganställda har, att under fullt källskydd ”läcka” uppgifter till media. Något som i sig är av grundläggande betydelse för yttrande- och informationsfriheten i vårt samhälle. Därför är det viktigt att exempelvis chefer känner till och respekterar dessa regler för annars kanske de anställda inte vågar utnyttja sin meddelarfrihet.
Lite invecklat kanske, så här kommer en kortversion: Anställda inom verksamheter som bekostas med skattepengar får tala med media i syfte att visa på missförhållanden. Chefer i samma verksamheter får inte fråga vem som talat med media.
Men informationen som kommit till mina öron från flera av varandra oberoende källor är oroväckande och tyder på att det bryts mot efterforskningsförbudet.
Vad syftet skulle vara med att få reda på vem det är som gett oss mailet kan man bara gissa. Att informationen bara skulle läggas "till handlingarna" är väl inte troligt.
Kanske känner man inte till att det är förbjudet att bestraffa den som använt sin meddelarfrihet? Även repressalieförbudet finns inskrivet i grundlagen och innebär att arbetsgivaren varken får trakassera, avskeda eller på annat sätt straffa den som talat med media.
Tack och lov verkar många anställda ändå känna till att de får vända sig till oss. Fortsätt med det, ni får vara anonyma och ni har källskydd!