Direkt efter rött kött är kaffet tydligen det värsta man kan konsumera ur miljösynpunkt.
En enda kopp kaffe ger, enligt WWF, lika mycket växthusgasutsläpp som ett helt kilo rotfrukter, till exempel. Och inte nog med det, odling av kaffebönor leder dessutom till mycket stor förlust av biologisk mångfald.
Vem hade tänkt på att våra älskade fikapauser också påverkar klimatet så här? Jo, uppgifterna är förstås inte nya, problemet lär dock vara att vi i västvärlden inte gärna vill prata om det. I Sverige dricker vi mycket kaffe, vi tillhör ett av de mest kaffedrickande länderna i världen och att då plötsligt ställas inför dessa uppgifter, och kanske krav på att dra ner vår konsumtion är inte lätt. Bättre då att sticka huvudet i sanden.
Men som med allt annat – nya trender kan vara på väg och uppfinningsrikedomen är stor. Vad sägs om att byta vår älskade dryck mot fikonkaffe, cascara, dadelkaffe eller cikoriarotkaffe? Enligt nättidningen kurera.se är det något av utbudet som finns.
Men jag vet inte. Är inte det lite som när bagarna slåss om att hitta på nya varianter på semlor? Visst är det är jättegott med exempelvis en chokladsemla men helt ärligt – någon semla är det ju faktiskt inte.