Kanske är det blandningen som gör det

Det senaste årtiondet har större delen av Enköpings handel förflyttats till Romberga/Myranområdet.

Elisabeth Pettersson är en av dem som oftast nöjer sig med att handla i Myranområdet.

Elisabeth Pettersson är en av dem som oftast nöjer sig med att handla i Myranområdet.

Foto: Anders Liljestrand

Krönika2020-02-28 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag fyller tre sidor i blocket med företagsnamn när vi åker runt i området som breder ut sig på båda sidor om Salavägen. Myran på östra sidan om vägen och Romberga på västra.

79 företag hinner jag skriva på min lista men här finns säkert fler. Förutom vanliga butiker för mat, sportutrustning, elektronik och restauranger finns ett stort utbud av andra företag som kanske inte räknas till detaljhandel. Vi pratar biltvättar, byggfirmor, träningsställen, bensinstationer, åkerier och apotek i en blandning som antagligen inte skulle fungera inne i en stadskärna. 

Men här funkar det och kanske är det just blandningen som gör det framgångsrikt? 

Eller som en av kvinnorna vi möter på vår rundtur säger: "Man kan hitta allt här, jag åker aldrig in till stan".

Och trots att hotet från e-handeln ökat de senaste åren är det ändå ett antal modiga entreprenörer som vågat sig på att öppna nya butiker i området. "Det är klart att det inte är som förr men det går. Det gäller att tänka nytt och ha bra service", menar Johan Rostner, en av ägarna till Sportringen, som nu är inne på sitt andra år.

Hur framtiden ser ut vet förstås ingen men det lutar åt att Myranområdet ändå kommer att utvecklas, troligen lite mer genomtänkt än vad som skett hittills.

Sedan Enköpings kommun deltagit med Myranområdet i en arkitekttävling, Europan 15, finns förhoppningar om att saker ska kunna hända här. Det vinnande förslaget, Root City, vill se Myran utvecklas grönt, hållbart och inriktat på hälsa och innovation. Tävlingen och förslaget behöver nödvändigtvis inte bli verklighet men här finns idéerna om kommunen, fastighetsägarna och exploatörerna vill.

Det är bara att hoppas. För området behöver definitivt snyggas upp och göras användarvänligt. Den som inte åker bil lever farligt, trottoarer och gång- och cykelvägar saknas oftast och den som exempelvis försöker korsa Salavägen från Rombergasidan och gå till fots till någon av matbutikerna finner sig snabbt stå mitt ute i en starkt trafikerad korsning utan möjlighet till skydd.

Ska områdets inriktning bli hälsa måste det gå att promenera runt utan att man riskerar livet. Men även biltrafiken behöver  kunna flyta på ett smidigare sätt. Så här finns utmaningar men det är väl i utmaningarna som möjligheterna bor?

Pengar behövs förstås om de nya idéerna ska kunna genomföras. Blir de av kan området lyftas till oanade höjder.

Karta: Willys