På fredag är det Black friday och nu befinner vi oss i början av Black week – ifall det undgått någon. I min mobil dundrar rea-erbjudanden in och jag tittar nyfiket. Apoteket, sportaffären, teknikjätten och stora varuhuset, för den som vill fynda gäller det att vara på tårna– vissa affärer har olika erbjudanden varje dag.
Såklart borde jag rodna och känna köpskam av blotta tanken. Det gör jag inte. Jag minns alltför väl hur det är att vara ensamstående förälder och ha ont om pengar. Hur jakten på reor var nödvändig. Hur jag klippte kuponger och blev galen ifall de små papperslapparna försvann. Det var innan 2013 när den amerikanska Black friday gjorde sitt intåg i Sverige. Men då hade jag älskat om det hade funnits en specifik dag på året med lägre priser.
Fast många håller inte med. På sociala medier uppmanar man till bojkott av dagen och där erbjuds alternativ för att vi ska återanvända, laga och byta grejer istället; allt för att minska utsläppen av koldioxid. Det är inte första gången Black friday står i skottgluggen. Tendensen fanns i fjol också. Men då var ordet köpskam ännu inte uppfunnet.
Min teori är att de som sprider köpskam på Black friday har det ganska gott ställt, att deras pengar räcker månaden ut. De slipper förklara för sina barn att nej, det blir inte tacos på fredag, nej, du får inte vinterjackan som du önskar och nej, det blir ingen ny mobil. De behöver inte rycka tillfället i svansen när det är 20, 30 och 40 procents rabatt. De kan gå och handla – gammalt eller nytt – när något går sönder.
Men så är de inte för alla i Sverige i dag. Färska siffror från Kronofogden visar att hela 183 000 barn lever med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden eller är under pågående skuldsanering. För Uppsala läns del innebär det att 5 967 barn lever i fattigdom eller i familjer med usel ekonomi. Enligt SCB är det ensamstående med barn samt ensamboende äldre som har de allra sämsta ekonomiska villkoren i det här landet.
Jag är så övertygad att många av dem handlar på Black friday men betvivlar att de ställer till med de största utsläppen av klimatförstörande gaser ändå. De är inte de här familjerna som frossar i dyra julklappar, det är inte deras barn som knappt öppnar en klapp klart förrän de slänger sig över nästa och de avslutar inte julen med en nyårsresa till Thailand.