Plusgrader och tö utlovas för hela nästa veckan. Surt för den som gillar vintersport men även för hundägare som får mängder av lortiga tassar att ta reda på.
Men det har ändå varit rejäl vinterkyla flera veckor och det betyder att bönderna kommer bli mer än nöjda med skörden i år. I alla fall om man förlitar sig till Bondepraktikans läror, där fastslås det att en klar och torr fastlag (som avslutades på fettisdagen) ger ett gott spannmålsår och om solen skiner tidigt i fastlagen kommer allt som sås växa frodigt.
Blir det dessutom storm på måndag, 22 februari, kommer sjöarna att bli rena.
Man undrar vad de fick allt ifrån på den tiden.
Men åter till sportlovet. Ledigt för många, barn som ska utfodras hemma eller matsäck som ska fixas till uteaktiviteter.
I gamla kokböcker kan man hitta en hel del intressanta tips på maträtter, och man kan konstatera att tiderna förändrats inte bara när det gäller väder.
En skolkökslärarinna på 40-talet skriver i sin handbok om ”Lätt matlagning” att barnen blir riktigt glada om de får nyponsoppa med vispad grädde till middag. Jag misstänker att dagens barn har lite andra krav på middagsmat.
Som utflyktsmat att ta med i ryggsäcken föreslås stekt fläsk med stekta äppelskivor och bruna bönor, allt lagas givetvis över öppen eld eller spritkök i det fria. En riktig "festmåltid att avnjuta i dikeskanten".
Man undrar vad de fick allt ifrån på den tiden.
Tacka vet vi, både jag och golden retrievern, en hederlig korvgrillning när vi går på tur.