Nu är vi mitt inne i den allra bästa månaden på året

Ljuset är äntligen tillbaka och det är fortfarande vinter. Februari är en favoritmånad. Med vinter-OS är lyckan dubbelt så stor.

Segerglädje. Får vi be om en repris på lördag?

Segerglädje. Får vi be om en repris på lördag?

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Krönika2022-02-11 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här års återvänder ljuset efter att ha varit bortrest i december och januari. Solens strålar börjar värma. Samtidigt är det fortfarande vinter med chans till påfyllning av den försvunna snön. Vi får hoppas på snö till sportlovet i varje fall

Det känns också skönt att tiden äntligen är förbi då vi har tassat fram försiktigt, försiktigt och i skarpa ordalag uppmanats av coronapoliserna att hålla avstånd.

Till min stora glädje är det dessutom i helgen dags för de två stora höjdpunkterna på OS-programmet, längdåkningens stafetter.

Stafett är stafett och i stafett kan allting hända. Kloka ord, betydligt klokare än visdomar som att "det svåraste som finns är att leda med tre mål i hockey".

Det handlar om både glädje och vånda. Att titta på en stafett blir inte sällan till en golgatavandring. Det är en oerhörd plåga när en länk av fyra brister, särskilt om det inträffar redan på första sträckan.

Vinner vi blir jag rörd till tårar. Förlorar de känns det oändligt tomt. 

Samtidigt är det ju bara idrott. Och vi får inte glömma att det är skidåkarna där borta i Kina som har tränat stenhårt och offrat sig på vägen mot stafetten, inte du och jag i soffan.

Händer i helgen

Tips 1. Restriktionerna är väck – gå ut och fira – dansa i baren!

Tips 2. Börja lördagen med damernas stafett i längdåkning i OS – guldchans!

Tips 3. Börja söndagen med herrarnas stafett i längdåkning i OS – medaljchans!

Helgmiddagen

Sjömansbiff (fritt tolkad från Nils Emils middagstips)

800 gram kött (nötkött av ytterlår/rulle alternativt färdigpackad sjömansbiff från charken)

4 gula lökar

1 kg potatis

buljong från tärning

lättöl (flera)

1 lagerblad

timjan

salt

peppar

olja till stekning

Gör så här

Skala och skiva löken. Skala och skiva potatisen (ca 1 cm tjocka skivor). Skär köttet i skivor och banka ut (om du inte har färdigskivad sjömansbiff förstås). Bryn köttet i en stekpanna. Salta och peppra. Stek löken vackert brun och lyft upp den. Fräs ur pannan med buljong.

Varva kött, lök och potatis i en gryta. Slå över fonden från pannan och fyll på med öl och mer buljong så att det täcker. Lägg i timjan och lagerblad. Låt grytan koka tills köttet känns mört.

Servera med dijonsenap och saltgurka.