Det är bara i Sverige och till delar i Norge som Ser du stjärnan i det blå sammankopplas med julen. Som så mycket annan klassisk, om än söderspelad, julmusik skrevs den i USA på 1940-talet.
Som When you wish upon a star sjöngs den i Disneyfilmen Pinocchio 1940, av just figuren Benjamin Syrsa. Det är det klippet som i årtioenden varit brytpunkten mellan julmiddag och klapputdelningen i generationer av svenska barnfamiljer.
När tecknad film sedan länge inte är någon sensation och animeringarna är långt mycket häftigare i otaliga youtube-klipp, är Kalle Anka-stunden heller inte lika helig. Men för en Enköpingsbo var Benjamin Syrsas framträdande mer en julafton när det begav sig. Det var början till en imponerande framgångsrik karriär.
Okej, Enköpingsbo var att ta i. Men kompositörens Leigh Harline har direkt familjekoppling till Härvsta i Simtuna.
Hans föräldrar bodde där, norr om Enköping. Hans far Carl Härlin var soldat och tillsammans med sin hustru fick de sammanlagt 13 barn. Men under 1800-talets fattigdom blev de en del av utvandringen till Amerika. Närmare en och en halv miljon svenskar tog båten över Atlanten. Familjen blev mormoner i Utah och efternamnet Härlin blev – Harline.
Sonen Leight var yngst i syskonskaran när han föddes 1907 och redan på 1920-talet flyttade han till Hollywood. Som kompositör fick han anställning hos Walt Disney och skrev musiken till Snövit och de sju dvärgarna, Pinocchio och Musse Pigg.
Samtliga finns ju med i Kalle Ankas jul med den stillsamma avslutning Ser du stjärnan i det blå. Den amerikanska versions gav Leigh Harline från Simtuna en Oscar-statyett för bästa sång 1940.
Historien berättas i P2 på Hemväg av Erik Mjönes några dagar före jul. Leigh Harline avled i december 1969, 62 år gammal, i Kalifornien.
Så till er alla från Enköping – en riktigt god jul!