I för-McDonaldsk tid var det kokt med papper som gällde

Snabbmat har alltid lockat för att det går snabbt – och för att det är gott.

Samling vid korvkiosken.

Samling vid korvkiosken.

Foto: SvD / TT

Krönika2024-05-10 07:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det fredag men känns lite grann som en måndag, lurigt. I morgon är det tunnbrödsrullens dag och då går tankarna självklart till korv och varmkorv.

Denna genialiska snabbmat har färdats lång väg sedan 1600-talets Tyskland då slaktaren Johann Georgehehner tog fram en korv som kom att kallas för Dachshund (tax).

Sedan färdades korven över Atlanten till New York där en tysk immigrant 1871 öppnade världens första korvkiosk. Taxen blev hot dog.

Den moderna varmkorven gjorde entré i Sverige under Stockholmsutställningen 1897. Under de hektiska utställningsdagarna på Djurgården gick kvinnliga försäljare runt och sålde varmkorv med mos för 20 öre till besökarna.

Efter det har succén bara rullat på. En kokt med bröd, för den fattige eller mer sparsmakade en kokt med papper, har följts av revolutionerande innovationer som halv special och tunnbrödsrullen.