Det händer saker i vår stad

Barnmorskorna på Freja mottagning Anne Nilsson, Tove Stark, Marika Filipson och Maria Wallin är mycket glada över sina nya lokaler, i ett växande område.

Barnmorskorna på Freja mottagning Anne Nilsson, Tove Stark, Marika Filipson och Maria Wallin är mycket glada över sina nya lokaler, i ett växande område.

Foto: Anders Liljestrand

Krönika2020-01-31 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idunvägen. Friggagatan. Slipar-Lasses gata. Nya gator i nya områden. 

Enköping växer. Mer än någonsin. De nya befolkningssiffrorna som snart kommer från Statistiska Centralbyrån kommer att visa att invånarna passerat 45 000 med råge. Och mer kommer det snart att bli  Det ser man på alla pågående byggen som poppar upp likt svampar ur jorden. 

I ett antal artiklar ska vi berätta om vad som händer i Enköpings olika stadsdelar. Vi börjar i Fanna och Bergvreten där det byggs mest. Av samma anledning är det förstås i dessa områden där befolkningen kommer att öka mest den närmaste tiden.

I veckan gjorde reportern Anders Liljestrand och jag ett svep i dessa nya områden, vi pratade med folk och kollade in nya byggen. Det är en sak att titta på ritningar och läsa om planeringen och en helt annan att se verkligheten med egna ögon. Eftersom jag själv sällan är på besök just i dessa kvarter fick jag mig en och annan överraskning. 

Där det alldeles nyss varit obebyggda tomter står det plötsligt färdiga hus.  Röda, blåa, gröna, gråa. Villor, radhus, flerfamiljshus. En del redan inflyttade, andra ännu tomma.

Hundratals nya bostäder som snart ska fyllas med liv och rörelse. Gamla och nya Enköpingsbor som kanske just i denna stund planerar hur de ska möblera sina nya lägenheter så fort de får nyckeln  – ska mormors gamla byrå få följa med eller ska det bli ett besök i stadens möbelhus?  Var ska barnen gå i skola och var ligger närmsta mataffär?

Nya människor ställer nya krav på ett område, och handlar det om många människor behöver diverse service utökas. Frågor om förskolor, skolor, butiker, bussförbindelser och mycket annat kräver svar.

En fyrabarnsfamilj vi träffar i Älvdansen är jättenöjd med sin nya bostad i ett av hyreshusen men tycker exempelvis att det finns alldeles för lite för barnen att göra utomhus. Och nån lekpark eller liknande syns inte till i närheten. Ett stenkast från deras port bygger Kunskapsskolan sina nya lokaler och pappan säger att barnen kanske kan gå där en dag så han slipper att köra dem till Rombergaskolan.

Alla vi träffar är glada och nöjda över sina nya boenden. Så också barnmorskorna på Freja barnmorskemottagning, i botten på Bahcos ombyggda högshus. Av en slump hamnade de här efter att ha varit trångbodda i Capios lokaler i polishuset. Tack vare ytorna kan de nu växa. Och var passar väl bättre att expandera än i ett område med hundratals nya lägenheter och säkert många blivande föräldrar?

Karta: Idunvägen