Det var i samband med att jag skulle skriva om den nya skärpta skräplagen, ni vet den där om att man kan få böter om man slänger fimpar och tuggummin, som jag blev varse att jag är annorlunda.
– Varför äter inte folk bara upp sina tuggummin? undrade jag.
Omgivningen fann min fråga besynnerlig. Trots att det inte står någon informativ text på förpackningarna om att tuggummina ska spottas ut, så har det visat sig att det är det just detta som är det förhärskande agerandet vid tuggummituggande.
Nu har jag googlat runt för att ta reda på vad som gäller. Det är faktiskt inte farligt att svälja tuggummi, även om det finns skrönor om att ett svalt tuggummi kan fastna i kroppen i flera år.
Enligt mina efterforskningar bryts sådant som sötningsmedel och smaksättare ner av matsmältningsapparaten. Däremot bryts inte gummibasen ner, utan den passerar genom tarmarna och kommer ut på andra sidan (det är inget religiöst med det). Själva gummit i tuggummit färdas genom kroppen på samma sätt som frön, fruktskal och annat som kroppen inte kan bryta ner. Helt ofarligt.
Händer i helgen
Tips 1. Åk skidor! Romme och Kungsberget ligger bara två timmar bort. På närmare håll, för den som vill åka plattförs, finns Granåsen.
Tips 2. Titta på fåglar! Det är visserligen lite lågsäsong vintertid, men det gör det bara roligare när man äntligen får skåda fåglar.
Tips 3. Grilla! Går utmärkt vintertid.
Helgmiddagen
Fiakergulasch
En mustig gryta med smak av Wien (inte vin) och döpt efter stans hungriga kuskar. Recept hämtat från Österrikiska turistbyrån.
750 g marmorerat nötkött (bringa eller bog)
500 g lök
2-3 msk paprikapulver
en skvätt ättika
1 tsk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
kumminpulver
mejram
peppar
salt
4-5 msk klarifierat smör eller olja (oljan är definitivt en genväg)
Till garneringen:
4 wienerkorvar (eller debrezinerkorvar)
4 ägg
4 cornichons (eller saltgurka)
strimlad röd paprika
smör eller olja till stekning
Gör så här
Putsa köttet – avlägsna senor men inte det rutmönstrade fettet. Skär köttet i bitar och skär löken i grova bitar.
Hetta upp det klarifierade smöret (alternativt oljan) i en stor gryta och stek löken mjuk vid låg värme under ständig omrörning. Ju långsammare löken steker desto bättre.
Strö över paprikapulvret, tillsätt en skvätt ättika och rör i tomatpurén. Tillsätt köttbitarna, rör hastigt om och krydda med vitlök, kummin, salt, peppar och en nypa mejram. Tillsätt lite vatten så att det knappt täcker köttet. Låt koka i 2–3 timmar beroende på hur mört du vill att det ska bli. Rör om då och då och häll i en skvätt vatten varje gång. Vätskan ska koka in innan du häller i mer vatten.
När köttet är mört häller du i mer vatten och låter det koka in en sista omgång, cirka 10-15 minuter. Smaka av.
Låt korvarna dra i hett vatten de sista 10-15 minuterna och stek äggen. Skiva cornichons på längden.
Häll upp gulaschen på stora tallrikar och lägg en varm korv och ett stekt ägg ovanpå. Garnera med cornichons. Dekorera med röda paprikastrimlor.
Servera med salta bagels, småfranska eller kokt potatis (jag skulle satsa på potatisen).