Därför har Enköping en grop vid torget

"Bara det inte blir en grop vid torget!"

Anette Östlund

Anette Östlund

Foto: Magnus Eriksson

Krönika2020-03-07 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ovanstående kommentar kom från dåvarande stadsarkitekten Göran Sollenberg när Peab fått klartecken att riva stadshotellet.

Nu är det tio år sen skoporna sattes i det anrika gamla huset och många Enköpingsbor förfasades. 

Jo, det blev en grop vid torget. Numera kanske den mest kända gropen, förvisso. Men ändå en grop.

Den 27 april tio år tidigare stod jag på torget på en presskonferens där Peabs etablering i Enköping presenterades som en paketlösning. Bolaget skulle få köpa Företagsparken, en del av Annelund, det så kallade PRO-huset på Kyrkogatan och Pausparkeringen av kommunen. Samt Stadshotellet. Det sistnämnda ägde ett konkursbo, men kommunens krav på Peab för att få de övriga delarna var att Peab också "tog hand" om det nedslitna hotellet som sedan länge varit en skamfläck vid torget.

Kommunens starke män Bengt Wahlberg (C), Folke Haegermarck (C) och Fredrik Ahlstedt (M) verkade ganska nöjda den där dagen då de berättade om lösningen, tillsammans med Peabs Lennart Anderén. Inga avtal var ännu skrivna och några prislappar på objekten ville de inte prata om. 

Men begreppet ”ta hand om” visade sig inte betyda samma sak för kommunen som för Peab. 

Knappt hade Enköping andats ut - äntligen skulle den gamla byggnaden få ett omhändertagande den förtjänade- förrän Peab ansökte om att få riva den.

Kampen som följde delade även Enköpingsborna. Många var trötta på tjatet om stadshotellet och ogillade att den tomma byggnaden stod och förföll. Andra hejade på kommunen och tyckte att Peab skulle ta sitt ansvar och renovera huset, som man en gång lovat.

I nio år pågick striden i olika instanser mellan kommunen och byggbolaget, allt medan byggnaden sakta sjönk ner i leran. På slutet började puts från fasaden falla ner på trottoaren och Peab klädde helt sonika in byggnaden i hönsnät för att inte riskera nåt.

Peabs uthållighet var dock större än kommunens. Trots att till och med regeringen till slut sa nej till bolagets rivningsansökan återkom man snart med ännu en ansökan, nu om en ny detaljplan som skulle göra det möjligt att riva och bygga upp en byggnad med likadan fasad mot torget som den gamla. 2009 gav kommunen upp och bolaget fick sitt rivningslov.

Men när grävskoporna gjort sitt blev det ändå ingen ny byggnad. Arkeologiska utgrävningar krävdes och kostnaden för dessa skulle ett bygge med lägenheter inte klara, menade Peab. ” Då får det bli en grop vid torget” sa Lennart Anderén.