En hundvalp har flyttat in och samtidigt flyttat bort mitt fokus från allt annat.
Den där lilla, gosiga, svarta ullbollen visade sig vara en ulv i fårakläder.
Det tog ungefär fem minuter att inse att golvytorna måste rensas helt, inte bara från de mattor vi redan hade lagt undan.
Innan vi hann så långt hade dock den nya familjemedlemmen hunnit gå några brottningsmatcher med vinterskor, lampsladdar och krukväxter. Stol- och bordsben, soffbord och strykbrädans fötter var dock svårare att flytta undan och bär nu eviga spår av sylvassa valptänder. För att inte tala om trösklar, lister och kvistmärken i parketten.
Efter två månader i huset börjar dock rutinerna sätta sig något och även om hon inte bryr sig så verkar det som lilla valpen någonstans förstår vad som är okey och vad som inte är det.
Men julstämningen får ändå bli lite naggad i kanten i år, julgran är inte att tänka på. Kanske får vi nöja oss med en pyntad grankvist på bordet. Precis i mitten i så fall för allt som ställs i närheten av bordskanten har en tendens att hamna i gapet på den lilla pirayan.
Händer i helgen
Tips 1. Koka knäck eller tillverka annat julgodis
Tips 2. I dag är det lagom att vattna ur sillen
Tips 3. Ta en paus i julstöket och gå på konstrunda längs Åpromenaden. Karta finns på biblioteket.
Helgmiddagen
Karrékotletter i sambalsås.
4 fläskkarrékotletter. Går också med fläskkotletter.
1 dl creme fraich
1,5 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
2-3 msk japansk soja
1- 2 pressade vitlöksklyftor
Lägg köttet i en ugnsfast form. Vispa ihop övriga ingredienser och häll över.
Låt stå i ugnen en timma, 175 grader.
Servera med potatis, ris eller bara en sallad.
Ät och njut!