Jag tror att det hänger samman med solen och att ljuset hittar in i skrymslen och vrår. Plötsligt ser man allt med andra ögon och det är oftast ingen vacker syn.
Den gamla vinterjackan som hängt med i ganska många år och börjar se allmänt tilltufsad ut och har en dragkedja som inte riktigt funkar längre. För att inte tala om vinterkängorna som var utdömda redan för några år sedan.
Ju längre in i garderoben man rotar desto fler gamla paltor hittar man. Kläder som verkligen gjort sitt men som man inte haft hjärta att göra sig av med. Det är nu man ställs inför den årliga samvetsfrågan - behöver jag ha de här plaggen längre?
Och trots att jag alltid går in i projektet "rensa garderoben" med stor tillförsikt brukar resultatet, konstigt nog, bli detsamma varje gång. Jag stänger garderobsdörren med en ganska nöjd smäll och tänker "men kläderna är ju fortfarande användbara, jag kan säkert ha dem på landet eller i trådgården".
Och sparar man dem tillräckligt länge är de ju snart moderna igen. En dragkedja går ju alltid att laga.
Göra i helgen
1. I dagarna två pågår nu en livsstilsmässa i Kompassen. Värt ett besök.
2. Det är vårmarknad längs Kyrkogatan och tivoli vid minigolfbanan vid Enavallen.
3. Besök en utställning. I Enköpings Konsthall i Tingshuset på Tullgatan 18 visar Kerstin Björk sina broderier.
Helgmaten
Minns du 70-talsklassikern Flygande Jakob? Här kommer receptet:
Bena ur en grillad kyckling och skär köttet i mindre bitar. Lägg i ugnssäker form.
Dela ett paket bacon i mindre bitar, stek så det blir knaprigt och häll ovanpå kycklingsköttet.
Skiva 1-2 bananer och lägg överst.
Vispa 3 deciliter grädde, bland med en deciliter chilisås. Bred över alltsammans. Toppa med salta jordnötter.
Gratinera i ugn i 225 grader, cirka 20 minuter.
Det stekta baconet, bananen och jordnötterna kan också läggas på efteråt om man föredrar det.
Servera med exempelvis ris och en sallad.