Jag erkänner - jag har inga gröna fingrar

Det blommar i rabatterna. Grannarnas rabatter alltså.

Nej, så här ser det inte ut hemma hos mig.

Nej, så här ser det inte ut hemma hos mig.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Krönika2022-05-13 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att slippa tänka på ogräset som ofrånkomligen spränger sig upp ur jorden förr eller senare har mannen och jag inga egna rabatter. Eller, jo, en där en stackars häck försöker överleva tillsammans med en humle som varje år växer upp till ett effektivt insynsskydd.

De där växterna klarar sig så gott som helt på egen hand och därför räknas de inte riktigt. Men i övrigt finns det inte mycket till blomstrande växtlighet i vår närhet, om man då inte ska räkna de gula små solarna som enträget kommer upp ur gräsmattan och som är stört omöjliga att bli kvitt, hur mycket man än kör över dem med gräsklipparen.

Vill man se blommande trädgårdar kan man bara tjuvkika in över häckarna till grannarna. Där prunkar det i överdåd, i rabatter, krukor och pallkragar. Det är så man bli avundsjuk för mindre. 

Men jag fattar ekvationen, utan en massa timmar på näsan i rabatterna blir det heller inte mycket odlat. Själv tycker jag ju att trädgårdsarbetet är avklarat när vi fått fram trädgårdsmöblerna.

Då och då genom åren gör jag ändå små försök men det blir aldrig mer än några krukor på verandan. Så det är väl bara att erkänna att man saknar gröna fingrar.

Och vad är det egenligen för fel på maskrosor?

Händer i helgen

1. Bakluckeloppis, lördag 10-15 på Fannagatan 18. Varje lördag fram till oktober.

2. Vernissage lördag och söndag på Möbler & Ting i Grillby. Digitala konstgruppen ställer ut.

3. Fika på stan. Flera uteserveringar finns nu att välja på. 

Helgmat

Massaman curry, en thailändsk rätt som toppar CNN:s lista på godaste maten i världen. 

Receptet hämtat på zeinaskitchen.se

4 portioner
500 g kycklingfilé
2 msk massaman currypasta
400 g kokosmjölk
1 gul lök
3 st potatisar
1 liten bit ingefära
2 st limeblad eller en stång citrongräs
2 dl torrrostade jordnötter 
2-3 msk fisksås 
2 msk palmsocker, eller råsocker
0,5 dl tamarindsås
1 kycklingbuljongtärning eller salt
Olja till stekning
Gör så här:
Finhacka ingefäran. Hacka löken i grova strimlor. Skär kycklingfiléerna i bitar. Skala potatisarna och skär i bitar.

Hetta upp olja, tillsätt currypastan och ingefäran. Stek under omrörning några sekunder. Tillsätt lök och stek tills löken får lite färg. Vänd i kycklingen och stek tills kycklingen får lite färg. Det är ok om kycklingen fortfarande är rå i mitten.

Tillsätt kokosmjölk, tamarind, fisksås, palmsocker, potatis, jordnötter, buljong och limeblad i grytan. Rör om och låt koka i ca 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer curry, fisksås för sälta eller tamarind för syra. Servera med ris!