En nyligen genomförd undersökning bland Riksförbundet Hjärtlungs medlemmar visar att hela 82 procent av hjärtsviktspatienterna inte fått någon utbildning i hur de ska hantera sin sjukdom och vilka symtom man ska hålla koll på för att undvika försämring. Det kan vara ökad andfåddhet, svullna vrister, ökad vikt, blodtryck och puls.
Detta är alarmerande. Att lämna patienter utan vägledning ökar risken för ångest, osäkerhet och felaktig egenvård – något som kan leda till försämrad livskvalitet och återkommande sjukhusinläggningar. Det är helt enkelt oacceptabelt.
Inom vården finns det redan tillgång till utbildningsmaterial som tagits fram bland andra av oss i Riksförbundet HjärtLung, en patientorganisation med djup erfarenhet av att stötta hjärtsviktspatienter. Ändå saknar en majoritet av patienterna det stöd och den kunskap de behöver för att kunna hantera sin sjukdom på egen hand.
Det är hög tid att sjukvården tar sitt ansvar och säkerställer att alla hjärtsviktspatienter får den utbildning och vägledning de har rätt till. Forskning och erfarenhet visar tydligt att en välinformerad patient kan förbättra sin egen livskvalitet och till och med bromsa sjukdomens utveckling.
Vi i Riksförbundet Hjärtlung Enköping kräver att utbildning och stöd till hjärtsviktspatienter blir en självklar del av vården. Alla patienter har rätt att få den kunskap de behöver för att kunna leva ett tryggare och bättre liv – och det är dags att vården lever upp till detta.
Hjärtpatienter sviks av vården – kunskap saknas
Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som påverkar tusentals människor i vårt samhälle. Upp till 8 000 personer drabbas av hjärtsvikt i Uppsala län. Trots detta lämnas många patienter i sticket efter att ha fått diagnos, menar insänadrskribenten.
Hjärtsvikt kan orsakas av klaffsjukdom, både i form av läckage och förträngning. Blodet pumpas inte ut i kroppen i tillräcklig mängd utan rinner tillbaka in i hjärtat. Illustration: Kjell Larsson.
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.