Enköping förebild för kvinnor i ingenjörsyrken

Samtidigt som teknikprogrammet är det gymnasieprogram där störst andel elever går vidare till en ingenjörsutbildning går allt färre tjejer programmet, visar Sveriges Ingenjörers nya rapport. Sverige behöver fler ingenjörskvinnor. För att det ska bli verklighet krävs en storsatsning på teknikprogrammet. Enköping visar vägen som fler kommuner behöver följa efter.

Enköping är ett föredöme när

Enköping är ett föredöme när

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Utbildning2024-03-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatomställningen, industrin och digitaliseringen kommer att behöva fler ingenjörer i framtiden. Men yrket är alltjämt mansdominerat. Det finns en outnyttjad potential i alla ambitiösa tjejer som tidigt väljer bort ingenjörsbanan. Fler ingenjörskvinnor behövs för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Men det behövs en storsatsning på gymnasiets teknikprogram om detta ska lyckas, visar vår nya rapport. 

För första gången har flödena från teknikprogrammen till ingenjörsutbildningarna undersökts. Bland de tjejer som har gått teknikprogrammet är det ungefär en tredjedel som sedan påbörjar en ingenjörsutbildning. Från det naturvetenskapliga programmet är det mindre än en femtedel och från de övriga programmen tillsammans mindre än en procent. Men endast en av sex elever är tjej på teknikprogrammet, och intresset bland tjejerna har sjunkit de senaste åren. 

Vår rapport bygger på specialbeställd statistik från SCB och Skolverket från samtliga kommuner, och visar på stora skillnader inom landet. I hela 122 kommuner erbjuds inte något teknikprogram! I dessa kommuner är andelen tjejer som väljer teknikprogrammet (i annan kommun) lägre än riksgenomsnittet. Lägst andel tjejer är det i kommuner som erbjuder andra nationella gymnasieprogram men inget teknikprogram. 

Enköping är en av de kommuner som visar vägen. Där är det en betydligt högre andel tjejer än riksgenomsnittet som väljer teknikprogrammet. 

Om intresset för teknikprogrammet vore lika högt i resten av landet som i Enköping skulle antalet tjejer som söker en ingenjörsutbildning kunna öka med 1 100 – varje år. Det skulle vara mycket välkommet för Sveriges framtida kompetensförsörjning och konkurrenskraft. 

Hur kan vi nå dit? 

  • Många tjejer väljer bort teknikprogrammet om det inte erbjuds i hemkommunen. Teknikprogrammet behöver erbjudas i fler kommuner. Det gäller framför allt de kommuner som erbjuder andra nationella program men inte teknikprogrammet. I dessa kommuner är tjejers intresse för teknikprogrammet extra lågt.
  • Kommuner som är anslutna till Teknikcollege (en samverkansplattform), exempelvis Enköping, har högre andel tjejer på teknikprogrammet. Samverkan med industrin stimulerar teknikintresse och behöver öka. 
  • Förebilder spelar roll. Om fler ingenjörer besöker skolor och berättar om sitt jobb så kan det väcka inspiration hos eleverna. Inför gymnasievalet behöver fler högstadieungdomar mötas av information om vad en ingenjör gör, hur viktig ingenjören är för samhället, inte minst klimatomställningen, och möjliga vägar till yrket. 

Sverige behöver fler ingenjörskvinnor. Vägen går genom en storsatsning på teknikprogrammet.