Tack för din insändare och för att du tar upp en så viktig fråga som rör säkerheten för barn på väg till skolan.
Elever från förskoleklass upp till årskurs 6 får som mest ha 3 kilometer från sitt hem till sin skolbusshållplats. Det är samma avstånd som gäller för att ha rätt till skolskjuts, det vill säga det minsta avståndet mellan hemmet och placeringsskolan som krävs för att bli beviljad skolskjuts. För elever i årskurs 7–9 gäller 4 kilometer och för gymnasieelever gäller 6 kilometer. Den elev som har längst till hållplatsen i Svanviken i Torsvi har 2,2 kilometer till sin hållplats.
Du undrar även om belysningen på vägen. Huvudprincipen för vägbelysning, som tagits fram av Trafikverket, är att vägbelysning ska användas där man kan förvänta sig att den fyller en funktion för trafikanterna och kan anordnas till en rimlig kostnad. Denna princip är vägledande för samtliga kommuner i Sverige. Vägbelysning används i huvudsak i områden där trafikmiljön är komplex och där många oskyddade trafikanter vistas.
Belysning är däremot inte en faktor som vägs in när man planerar skolbussarnas turer.
Det finns dock andra omständigheter då man väljer att inte sätta upp en skolbusshållplats längs vissa vägar. Det gäller bland annat vägar som används som så kallade ”smitvägar”. Det vill säga vägar där bilister, som inte är boende i området, tar en genväg mellan två större vägar. Då kan man besluta om att dra skolbussens tur närmare hemmet, även om avståndet är mindre än 3 kilometer. Denna typ av väg finns inte i Torsvi.
Vårdnadshavare ansvarar för att eleven kommer till och från den hållplats kommunen har tilldelat eleven.
Hoppas att detta gav svar på dina funderingar.