(M) svarar: Vad är det egentligen för fel på stora skolor?

Påståendet att vi skulle ha förhalat alla skolbyggen i Enköping för att prioritera friskolor, var finns sanningen i det? Det skriver företrädare för Moderaterna i svar till Socialdemokraterna.

När vi pratar med skolledningen och lärarna ser de inte utbyggnaden som ett problem, skriver företrädare för Moderaterna.

När vi pratar med skolledningen och lärarna ser de inte utbyggnaden som ett problem, skriver företrädare för Moderaterna.

Foto: Anders Liljestrand / arkiv

Skolor2024-06-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare Stoppa planerna på jätteskolor i Enköping

Lite mer sanning av Socialdemokraterna skulle nog uppskattas av medborgarna i längden. 

Påståendet att vi moderater skulle ha förhalat alla skolbyggen i Enköping för att prioritera friskolor, var finns sanningen i det? Har ni inte lagt märke till att den nya Lillsidanskolan byggs, eller att ett nytt gymnasium öppnar till höstterminen? Dessutom ligger en ny skola i Örsundsbro i planerna, och flera förskolor kommer att byggas eller ersättas.

Förra året fanns det två friskolor som visade intresse för Enköping. Skulle vi som kommun då bygga ytterligare en grundskola, och riskera att våra medborgare får betala för tomma lokaler om friskolorna startar upp? Nu fick ingen av friskolorna klartecken att bygga, vilket gör att kommunens planering nu kan fortsätta i rätt takt för eventuella nya skolor.

Vad är det egentligen för fel på stora skolor? 

Ta Bergvretenskolan till exempel. Den kommer totalt att få fyra nya klassrum. De tillfälliga barackerna tas bort för att flytta in i en riktig skolbyggnad. När vi tar bort barackerna blir skolgårdens yta större för aktiviteter. Skolan delas in i sektioner där låg-, mellan- och högstadium får sina egna delar för att skapa samhörighet inom respektive åldersgrupp.

Bergvreten är ett attraktivt område och lockar många barnfamiljer, vilket innebär att många barn också går i Bergvretenskolan. De barn som bor inom Bergvretenskolans upptagningsområde har rätt att gå där. Flyttar en familj till Bergvreten, har deras barn rätt att gå på Bergvretenskolan. Lagen kräver att kommunala skolor tar emot alla elever som bor inom upptagningsområdet, vilket är anledningen till att det en gång byggdes baracker på Bergvretenskolan för att hantera fler elever. Idag är skolan nästan full, och varje läsår ökar elevantalet med cirka 25 elever, vilket kräver en utbyggnad.

När vi pratar med skolledningen och lärarna ser de inte utbyggnaden som ett problem. De fokuserar på att ge eleverna den bästa möjliga utbildningen, vilket de lyckas bra med! De nuvarande lokalerna är ändamålsenliga och det enda kravet från lärarna är att klasserna inte blir för stora. En utbyggnad innebär inte fler elever i klassrummen, utan att elevantalet per klass kan hållas mellan 22-27 elever, precis som idag.

Det är lite intressant att Socialdemokraterna kan skriva en insändare med en så stark åsikt utan att ha besökt skolan och lyssnat på skolledningens syn på att öka elevantalet. Det verkar som att "sanningen" anpassas efter Socialdemokraternas uppfattning. Vi moderater baserar våra ställningstaganden på fakta innan vi uttrycker vår åsikt.