Enköpings sommarjobb byts mot vinster för friskolorna

Hur ställer sig de styrande partierna i Enköping till att låta 190 ungdomar vara med och betala till en underfinansierad skolbudget genom att ta bort feriearbetena?

Enköpings skolor befinner sig redan i ett utsatt läge. Besparingskraven gör läget akut, menar insändarskribenten.

Enköpings skolor befinner sig redan i ett utsatt läge. Besparingskraven gör läget akut, menar insändarskribenten.

Foto: Axel Hilleskog

Skola2024-05-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utbildningsnämnden har skickat sitt budgetförslag till kommunfullmäktige för beslut. Det är rimligt att alla partier i kommunfullmäktige klargör hur man ställer sig till utbildningsnämnden förslag om nedskärningar. För de allra flesta av dessa ungdomar, är det kommunala feriearbetet det första jobbet och en första möjligheten till en egen förvärvad inkomst och även den första kontakten med Skatteverket. Kopplingen mellan skatt och politiska beslut, blir nog ganska tydlig i detta fall, även för ungdomar.

Det finns ett annat förslag som utbildningsnämnden röstade ned. Nämndledamoten Johan Enfeldt hade föreslagit att kommunen skulle införa ett så kallat nybyggarbidrag. Förslaget innebär att Enköping skulle slippa att kompensera friskolorna för de öka de kostnader som kommer med nybyggda kommunala skolor. I Enköpings fall handlar det om cirka 10-12 miljoner över några år. Men majoriteten av utbildningsnämndens politiker prioriterar omotiverade vinster till friskolorna, före feriearbetet för 190 ungdomar.

Slår vi ihop de här två frågorna, där den första även inkluderar nedläggning av öppna förskolan, stängning av kaféet på kompetensmagasinet, samt minskning av personal inom skolan, blir konsekvensen av de olika förslagen att de 190 ungdomarna får bidra till att friskolorna i Enköping får ytterligare 10-12 miljoner i omotiverad vinst, att betala ut till sina respektive ägare. 

Enköpings skolor befinner sig som de allra redan vet i ett utsatt läge, med svajande resultat och ranking, samt en minst sagt ifrågasatt arbetsmiljö. Kommunstyrelsen väljer att i det läget lägga en underfinansierad budget i knät på utbildningsnämnden.

Konsekvensen blir, förutom nämnda neddragningar på 6,5 miljoner, att ytterligare 23,5 miljoner ska tas hem via personalneddragningar. Det rimmar minst sagt dåligt med ambitionen av att vara en attraktiv kommun och arbetsgivare. Vad är motiveringen till att kommunstyrelsen väljer att lägga en underfinansierad budget för skolan för 2025?