Enköping har inga "svajande" skolresultat!

Politikerna i nämnden som ansvarar för skolan behöver planera sin verksamhet efter tilldelad budget. Men alla förslag behöver inte bli verklighet när budgetarbetet är över, svarar Magnus Johansson (M) i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Att säga att resultaten svajar är oförskämt, skriver Magnus Johansson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköping.

Att säga att resultaten svajar är oförskämt, skriver Magnus Johansson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköping.

Foto: Anders Jagemo

Skola2024-05-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare ”Orolig skattebetalare”

Den budgetmodell som kommunen arbetar med fungerar så att varje nämnd får vissa uppräkningar inför kommande budgetår och det är något nämnden måste förhålla sig till. Nämnden måste planera sin verksamhet utifrån den tilldelade budgeten och sedan rapportera om det finns områden där pengarna inte räcker till. Efter detta börjar budgetarbetet, där det beslutas om mer pengar ska tillföras eller om viss verksamhet måste pausas och skjutas upp till senare. I dagarna håller nu den styrande majoriteten på att göra eventuella omfördelningar av pengar. Det vill säga att alla de förslag som ligger på bordet just nu inte behöver bli verklighet.

För min del är personalen och utbildning viktigare än feriearbete. Om man får välja borde alla förstå att en missad utbildning är något som man får dras med hela livet, mot ett feriearbete på tre veckor. Och det feriearbete som eleverna genomför under tre veckor överstiger inte den beskattningsbara gränsen på 24 238 kronor, vilket innebär att de inte behöver ha någon kontakt med skattemyndigheten.

Jag delar uppfattningen att det blir lite snedvridet när friskolors skolpeng ska vara lika hög som kommunens, då vi är skyldiga att ha en beredskap att kunna ta emot elever om de söker en kommunal skola. Det är en fråga som regeringen tittar på och förhoppningsvis kommer det ske en förändring på den punkten.

När det gäller Johan Enfeldts förslag så arbetade redan förvaltningen med denna fråga när den kom upp som en punkt i nämnden. Det är dock inte så enkelt som det låter då vi har en lag att följa. Man kan använda nybyggarbidrag men då kommer det även att gälla för friskolor. Det innebär i sin tur att om en friskola bygger en ny skola måste kommunen ge bidrag till friskolan på motsvarande sätt som att vi inte behövde betala för våra nybyggen. Att bara dra in bidrag/ersättningar till friskolor är något som kommunens jurister har avrått ifrån då detta är ett lagbrott. Förvaltningen arbetar ständigt med omvärldsanalys för att finna möjligheter att spara pengar.

Var du fått att Enköpings kommun har ett ”svajande resultat” i skolan vet jag inte, för det är fel! Enköping har de senaste åren legat stabilt på över 87 procent godkända elever från grundskolan. Våra skolor har en lärarbehörighet mellan 93–100 procent. Vår personal inom Utbildningsförvaltningen gör ett ypperligt arbete och vi är en attraktiv arbetsgivare. Att säga att resultaten svajar kan jag tycka är lite oförskämt mot det fina arbete som vår personal gör.