REPLIK på tidigare insändare
Enklare ändring av juridiskt kön är en väl avvägd frihetsreform som berör ett fåtal. Idag tar processen många år, och vi ser hur transpersoner fastnar i vårdköer och mår mycket dåligt. De juridiska och medicinska processerna för könstillhörighetsändring är idag sammanflätade, vilket kan dra ut på tiden upp till sju år. Därför behöver de juridiska och medicinska processerna skiljas åt.
Trots tidigare stöd från Ebba Busch har KD nu bytt fot i frågan. L och M förde tillsammans förslaget till riksdagen för beslut, och där är vi nu. KD:s motargument bygger på missförstånd och felaktig information. Inget visar att enklare ändring av juridiskt kön ökar medicinsk transition. Det har inte observerats i våra grannländer där juridiskt kön helt baseras på självbestämmande.
Påståendet att män med kvinnliga personnummer skulle skapa otrygghet är desinformation. Det finns redan personer som har ändrat juridiskt kön, och det finns givetvis rutiner för detta i samhället, vilket klart framkommit i remissvaren.
Förslaget innebär att åldersgränsen för att ändra juridiskt kön sänks till 16 år, med krav på vårdnadshavares godkännande. Båda processerna kommer fortsatt att kräva vårdkontakt och bedömning av en persons nuvarande och framtida könstillhörighet. Den juridiska processen ska inte kräva någon diagnos, medan den medicinska processen sedan årsskiftet är noggrannare och mer kunskapstung än någonsin. Den är nationellt högspecialiserad, och endast tre universitetssjukhus har tillstånd att utföra alla delar av vården.
Lagförslaget berör få, men för just dessa individer är det avgörande för deras hälsa och välmående.