Årets sista kommunfullmäktige i Enköping kan vid första anblick verka händelsefattigt, men det fanns verkligen viktiga och positiva inslag. Ett av dessa var när den Socialdemokratiska oppositionen presenterade ett konkret och genomförbart förslag som också fick stöd av majoriteten i fullmäktige. Förslaget gällde en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna, där en föråldrad skrivning om att torghandel inte får bedrivas på söndagar tas bort.
Det här är ett av få tydliga exempel på när oppositionspolitik är konstruktiv och genomförbar. För tyvärr har vi mestadels sett förslag från den socialdemokratiska oppositionen som, även om de har goda intentioner, inte är genomförbara i en tid då Sveriges ekonomi befinner sig i lågkonjunktur. Förhoppningsvis markerar detta ett nytt kapitel i hur vi styr och utvecklar kommunen i en positiv riktning, där oppositionen kliver ur den mentala sandlåda de befunnit sig i den senaste tiden.
För att parafrasera vad oppositionsrådet Jesper Englund (S) ofta säger: ”Politik handlar om att välja!”. Vi håller helt med Englund i detta, om att politik handlar om att välja, men eftersom alla partier i Enköping inte vilar på socialistisk grund handlar dessa val också om att hushålla med de kommunala resurserna. Det handlar om att våga prioritera, att välja vilka projekt som genomförs nu och vilka som kan skjutas på framtiden. Vi kan inte få allt här och nu om vi vill nyttja vår gemensamma skattkista på ett klokt sätt.
För alla som har arbetat med effektivisering och utveckling inom större organisationer, oavsett om de är privata eller offentliga, är det tydligt att problem sällan löses genom att bara tillföra mer resurser. Särskilt i ett läge där resurserna redan är begränsade. Istället måste vi våga tänka nytt och ta itu med de verkliga utmaningarna som organisationen står inför. Detta är precis vad vi i styret har gjort genom att tillsätta en ny förvaltningschef för Vård- och omsorgsförvaltningen och ge honom ett tydligt mandat att leda den pågående effektiviseringen och organisationsförändringen.
En av de största utmaningarna vid sådana förändringsprocesser är att de skapar ovisshet. Det är därför viktigt att vi har trygga ledare som kan kommunicera målbilden tydligt och att medarbetare, tjänstemän och politiker alla ror åt samma håll. Människor har en naturlig tendens att återgå till gamla vanor, även om dessa vanor inte har gett de resultat vi nu försöker eftersträva. Därför kan vi förvänta oss fler negativa insändare och bombastiska utspel från den Socialdemokratiska oppositionen som egentligen härrör från en bristande förståelse för effektiviseringsarbete, samt ideologiska skygglappar som återigen hindrar Sossarna från att se verklighetens utmaningar och röra sig framåt.
Vidare tycker vi att Socialdemokraterna nästintill yrvaket vaknat upp i den här frågan, trots att de har Solweig Sundblad (S) i nämnden. Solweig är en person med nästan tre decennier av politisk erfarenhet, som varit ordförande i nämnden, och alltjämt fått samma information som styrets ledamöter i nämnden. Jag tycker mig skönja att Socialdemokraternas agerande indikerar att de antingen inte varit informerade och införstådda i nämndens löpande arbete, alternativt att de saknar grundläggande förtroende för Solweigs förmåga att företräda deras intressen i Vård och omsorg.