Öppet brev till politiker och chefer inom vård- och omsorg

Öppet brev till våra politiker och chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun med anledning av uppsägning av LOV, fastställt den 22 maj 2024.

Med stöd av våra erfarenheter känner vi att beslutet är förödande att valfriheten inom hemtjänsten, skriver personalen på Continuum direkt till politiker och chefer inom Enköpings kommun.

Med stöd av våra erfarenheter känner vi att beslutet är förödande att valfriheten inom hemtjänsten, skriver personalen på Continuum direkt till politiker och chefer inom Enköpings kommun.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Öppet brev2024-05-31 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoriteten av oss som arbetar på Continuum idag har lång erfarenhet av att arbeta inom hemtjänsten. Många av oss har tidigare varit anställda inom kommunen och/eller andra hemtjänstutförare. Vi är ungefär trettio fast anställda medarbetare plus extrapersonal som arbetar med att sörja för våra 56 kunders grundläggandebehov. 

Det faktum att vi är en mindre arbetsgrupp har visat sig gynna samarbetet oss medarbetare i mellan. Vi som personal upplever att kontinuiteten och kontakten/återkopplingen till våra kunder och deras anhöriga fungerar betydligt bättre än vad vi upplevt att den gjort hos tidigare arbetsgivare. Alla våra kunder har en första fast kontaktperson (undersköterska) och en andra fast kontaktperson (vårdbiträde), som är ansvariga för kundens vardag och är de i huvudsak som besöker “sin” kund och sköter kontakten med bland annat närstående, sjukvården, myndigheter vid behov och närmast kan följa kundens mående.

Många av oss ordinarie medarbetare arbetar endast dagtid måndag till fredag. Det skapar en högre grad av kontinuitet då de flesta insatser utförs vardag dagtid. Vi har även fast personal på kvällar och helger samt skiftledare som kan guida och stötta arbetsgruppen under passen. På nätterna arbetar ett begränsat antal personer. Vi har upplevt att detta arbetssätt medför en förutsägbarhet som gör att kunderna känner sig trygga. Det gynnar säkerheten för kunderna.

De system vi arbetar i synliggör även för varandra under arbetstid med geografiskläge och telefonnummer. Det har förbättrat möjligheten att upprätta kontakt med varandra, skiftledare, samordnare, sjuksköterskor eller våra chefer, vilket har effektiviserat arbetsgången. Den höga tillgänglighetsfaktorn genom hela kedjan upp till närmaste chef har bidragit till att vi som medarbetare känner oss trygga och säkra samt bekräftade i vårt arbete. Det i sin tur reflekteras tillbaka mot våra kunder. Hela kedjan befinner sig även under ett och samma tak på vårt gemensamma kontor. Ett exempel är när en kund larmar på trygghetslarmet. Ansvarig för larmtelefonen skapar sig en uppfattning om vem av oss som är tillgänglig och kan åka på larmet, vilket bidrar till korta responstider som ger trygghet.

För oss medarbetare är Continuum en verksamhet som har fungerande insatser utifrån kunders behov och önskemål, men som även tar stor hänsyn och månar om oss medarbetare. I dagsläget är det många av våra kunder som är ledsna och oroliga inför hotet om kommande byte av hemtjänstutförare till Enköpings kommun. De är oroliga för hur det kommer att bli i en stor kundkrets från idag som upplevs som tryggt och hemtamt. De ser risker med att kontinuiteten kommer att försämras avsevärt och kvaliteten i utförandet, med många olika medarbetare från kommunens hemtjänst som kommer att besöka deras hem. Många har den erfarenheten sedan tidigare och har därför valt en privat utförare istället.

Precis som våra kunder är vi som arbetar på Continuum också kommuninvånare. Vi önskar valfrihet för våra kunder, våra äldre anhöriga och i framtiden även för oss själva. Vi har ett inifrånperspektiv från hemtjänsten som medarbetare, i vissa fall även som anhöriga till kunder, både hos kommunen och hos privata utförare. Med stöd av våra erfarenheter och våra insikter känner vi att det är förödande att valfriheten inom hemtjänsten kommer på skam.

Vi vill i och med detta öppna brev till våra politiker och chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen ställa ett urval av frågor:

  • Har kommunen mankraft nog för att kunna ta över mer än 200 kunder från oss privata utförare senast den 22 november 2024?
  • Hur kommer det slå mot våra kunder och mot kommunens befintliga kunder?
  • Kommer vi som är anställda av privata utförare idag erbjudas samma schemamässiga förutsättningar som vi har idag om vi väljer att gå över till kommunen?
  • Finns möjligheten för oss på Continuum att få fortsätta i samma arbetsgrupp, med samma kunder i samma lokaler men i kommunens regi?
  • Kommer chefer och andra nyckelpersoner på kommunen vara lika tillgängliga för oss och våra kunder?
  • Hur kommer det sig att de privata utförarna, medarbetare och kunder fick vetskap om detta via media istället för direkt från kommunen?

 Frågorna är många som vi gärna vill ha besvarade inom kort, då det är människor med hög sårbarhet som drabbas av detta.