Nu krävs individuella metoder för ny kunskap

För att möta nya kompetensbehov krävs anpassningar genom hela utbildningssystemet. På samma sätt som näringslivet nu uppvisar, måste utbildningsverksamhet effektiviseras för att klara internationell konkurrens.

Framöver borde studerande i större utsträckning få möjlighet styra sina studier, fritt repetera och individuellt kombinera sina kurser, menar insändarskribenterna.

Framöver borde studerande i större utsträckning få möjlighet styra sina studier, fritt repetera och individuellt kombinera sina kurser, menar insändarskribenterna.

Foto: Charles Sykes

Lärande2024-02-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utbildning och kompetensförstärkning utvecklas ständigt. Det blir allt viktigare individualisera kompetensförstärkande insatser för att effektivisera och möta individuella behov. Utifrån en omvärldsanalys och med stöd av erfarenheter från gymnasial- och vuxenutbildning i Sverige och Europa har vi funnit ett flertal flexiblare studieformer som möjliggör lärande av specifika kompetenser.

De mest framgångsrika insatserna är ofta kortare, flexibla och individualiserade, vilket utmärker de korta yrkeshögskoleutbildningarna. Korta kompetenshöjande utbildningar har blivit allt populärare och efterfrågan från arbetslivet är idag hög. Häribland via LinkedIn Learning, kortare branschspecifika kurser och ämnesspecifika distansutbildningar som även begränsar utbildningskostnaderna. 
Individuell kompetenskartläggning och analys för att identifiera individuella kompetensbehov och arbetsområden som behöver stärkas möjliggör mer effektiv kompetensutveckling.

För att möta dessa behov krävs anpassningar genom hela utbildningssystemet. På samma sätt som näringslivet nu uppvisar, måste utbildningsverksamhet effektiviseras för att klara internationell konkurrens.
Idag är många utbildningar och kurser för långa och missar därför att upprätthålla studiemotivationen. Antalet studieavbrott, avhopp och omval är, anser vi, för många. Digitaliseringen har nu öppnat upp för alternativa studieformer med ökad flexibilitet och individualisering. Ett mer kursutformat gymnasium skulle kunna effektiviseras och innebära mindre tid i lektionssalen, fler praktiska moment och snabbare väg ut i arbetslivet. 
Arbetslivets och arbetsgivares möjligheter att påverka utbildning måste öka. Kompetensförstärkande insatser kan framöver i större utsträckning utformas som digitala onlinekurser. Då möjliggörs ett effektivare lärande och kan anpassas individuellt utifrån ett omfattade kursutbud. Framöver borde studerande i större utsträckning få möjlighet styra sina studier, fritt repetera och individuellt kombinera sina kurser. Dessutom ha möjlighet ta del av både VR- och AR-utformade utbildningar/kurser. 
Genom att skapa ett utbildningssystem som inte är lika för alla, men som bättre möter de individuella behoven, kan vi utveckla en effektivare och mer motiverande kompetensutveckling för så många fler.