Kritiker har pekat på det ökande antalet privata aktörer, som på olika sätt deltar i utförandet av offentliga åtaganden. Hur har det påverkat kärnverksamheterna och kostnaderna för dessa? (Läs gärna Statskontorets rapport: "Statlig förvaltningspolitik för 2020-talet" av Peter Ehn & Göran Sundström).
I reformerna har funnits en strävan efter att göra myndigheterna mer lika privata företag. Det har stärkt deras fokus på den egna organisationen, den egna verksamheten och på att visa resultat. Men förändringarna har inte blivit bra. Det märks i de samhällsproblem som vi står inför idag vad gäller, till exempel, tågtrafiken, sjukvården, rättsväsendet, skolan med mera. I sin strävan glömde man bort dem som arbetar i stat och kommun och dem som leder myndigheterna. Den enskilda medarbetaren tenderar att se sig allt mindre som en offentliganställd som arbetar på uppdrag av stat och kommun för att förverkliga medborgarnas behov och önskningar, och alltmer som en tjänsteman i vilken organisation som helst. Det särskilda ansvaret som ämbetsman försvann redan 1976. Vidare, har tillsättningen av verkschefer politiserats och myndigheter har alltmer blivit, en slags serviceinrättningar. Emellertid, Staten är en rättsordning, inget företag, och våra myndigheter är inga serviceinrättningar.
Den offentliga förvaltningen behöver åter reformeras så att myndigheter förblir myndigheter. Härvid måste man i betydligt högre grad beakta vad som särskiljer offentlig verksamhet från annan verksamhet och från hur förutsättningarna för styrning av offentliga och privata organisationer skiljer sig åt. Vad betyder det, till exempel, att styrningen av offentliga förvaltningar, till skillnad från företag, har medborgares behov och önskemål som mål och inte som hos företagen, där medborgarna är kunder och konsumenter? Och, vad betyder det att de ytterst leds av politiker som vanligtvis är lekmän, som ofta måste söka kompromisser, och som inte sällan sitter i de kommunala bolagens styrelser?
God statlig och kommunal förvaltning kännetecknas av:
- Förvaltning enligt lag
- Behandling av alla medborgare med samma omsorg och respekt
- Ansvarighet inför det uppdrag man har
- Öppenhet eller transparens gentemot allmänhet och medier
- Utförande under ansvar